Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                               

                                       Vrh sa tri najlepša vidikovca

 

                                                                                                                   

 

U Najvećem arheološkom parku pod otvorenim nebom, Nacionalnom parku i jednoj od najlepših klisura u Evropi, Đerdapskoj klisuri, zvanoj još i Gvozdena vrata, uz brojne vrhove nalazi se i vrh Veliki Štrbac (768 mnv) koji ima tri impozantna vidikovca od kojih je srednji na samom vrhu.

Za uspon (i silazak) na Veliki Štrbac pravićemo kružnu turu i sa vidikovaca gledati na najdublji (90m) i najuži (150m) deo Dunava u čitavom svom toku, od Švarcvalda do Crnog mora.

Prvi vidikovac zvani Mali prilaz je posle drugog kilometra, drugi je sa vrha Veliki Štrbac i treći je vidikovac Ploče. Za treći vidikovac se skreće sa staze i vraća na istu, što znači da se za 2,5 km produžava pešačka tura koja je inače 14 kilometara sa oko 700 metara visinske razlike kumulativno. Ko ne bude želeo na treći vidikovac moćiće da nastavi ka završnoj tački gde nas čeka bus. 

 

 

Polazak je u 6:00h sa parkinga na uglu ulice Drinske i Sarajevske.

Prijave na mail: altionline@gmail.com                                                                                           

Ulazak u NP Đerdap se plaća na licu mesta 150,oo po osobi

Vodič: Dragana Rajblović  (UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com                                                                    

                                                                                                                                                      

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.