Posted by & filed under Aktivnosti.

 

Alpinizam je uspon težom stranom planine, odnosno na stenama ili snežnim vertikalama za čije savladavanje je potrebna penjačka tehnika kao i tehnička pomagala, odnosno penjačka oprema.To znači da se za uspon ne koriste planinarske staze, već suve, ledene ili snežne stene u raznim smerovima.

Razlozi su otkrivanje lepota i zanimljivosti teže pristupačnih i strmih stena kao i jačanje fizičke snage, izdržljivosti i volje.

Alpinizam se razlikuje od ostalih sportskih grana po tome što odražava borbu čoveka sa prirodom i njenim silama gde nema gledalaca i ovacija. U ovoj planinarskoj disciplini čovek se takmiči sam sa sobom. Alpinizam zahteva osnovna znanja iz planinarstva, stalnu fizičku i psihičku kondiciju, povećavanje iskustva, bavljenje alpinistikom, poznavanje tehnika penjanja i drugih faktora za sigurno i uspešno savladavanje prepreka na samom usponu. Najočigledniji deo alpinizma je fizički rad.

U borbi sa prirodom alpinista pobeđuje samog sebe i postaje svestan svoje vrednosti. Kao znatiželjan traži teškoće koje će prevladati. Preovaldavajući teškoće i opasnosti on potiskuje strah da bi osetio apsolutnu slobodu i radost života.

Alpinizam

U Srbiji u više gradova postoje alpinistički odseci i sekcije u okviru kojih se može pohađati letnji i zimski tečaj.