Posted by & filed under Dečji događaji i školice.

                                                                                                                          Galerija fotografija 

 

Devojčice baletske škole “Farfaline” bile su na jednodnevnom izletu na Kosmaju. Učile su osnove planinarenja, ali i alpinističke tehnike abzajla, za početak, na malom zidiću.

Uz pedagoga i vodiča prešle su oko deset kilometara brdovitog terena. Pešačenje je startovalo od manastira Tresije do vrha Kosmaja na 625 metara kod spomenika, gde smo napravili pauzu za fotografisanje i osveženje. Potom smo se spustili kroz šumu do ostataka tvrđave manastira Kastaljan gde smo u starim kamenim zidovima naišli na fosilne ostatke i dokaze da je ovde nekad bilo more. Razgledajući ruševine ovog veličanstvenog utvrđenja, svi smo požalili što se niko nije zauzeo da se obnovi, već i dalje propada zbog nebrige nadležnih.

 

Picture 197                         Picture 272

 

U povratku kroz šumu iznad nas su protrčale srne i dodatno nam ulepšale dan. Na prostranoj livadi odmorilli smo desetak minuta, a onda se popeli do vidikovca i spomen kosturnice srpskoj vojsci iz Prvog svetskog rata. Šetnja i planinarenje je na kraju bila nagrađena malom školom alpinističke tehnike spuštanja niz uže (abzajl), a potom i popodnevnim ručkom.

Radosne i zadovoljne Farfaline su stigle u Beograd prepune utisaka o kojima i danas pričaju.