Posted by & filed under Planinske trke.

        Fotografije sa trke


31. avgusta 2013.g, na Suvoj planini, po prvi put je održana ženska planinska trka,  pod nazivom „Prva Ženska Avanturistička Trka“.

U ovom sportskom događaju učestvovalo je oko 50 devojaka, koje se bave raznim sportovima, kao i one koje su samo rekreativke.

Trka je bila podeljena u dve kategorije Težu i Lakšu.  Teža je prešla stazu dugu 28 kilometara, sa usponom od  1200 metara visinske razlike i zadatkom da savlada jednu prepreku. Prepreka je bila stena visine oko 15-20 metara, koju su takmičarke pele osigurane na užetu, a zatim se i spuštale niz stenu. Lakša kategorija je prešla stazu od 18 kilometara i takođe savladala visinsku razliku od 1200 metara.

Ruta trke je vodila preko manje posećenog i neopravdano zapostavljenog,  dela Suve planine gde se nalaze vrhovi Divna Gorica,  Preslap, Pasarelo.. sa kojih se pružaju čarobni vidici na gorostasni greben, kojim dominiraju Trem i Sokolov kamen. Upravo to je i bio razlog što je odluka pala da se trka održi baš ovde. Pored promocije planinarstva, rekreacije i uopšte sporta u prirodi, cilj nam je da skrenemo pažnju javnosti na ove netaknute prirodne lepote.

 Učesnice, među kojima je u lakšoj kategoriji bilo i početnica, su toga dana svojim primerom pokazale i poslale poruku svima,  pa i planinarima, da malo češće obilaze i popularišu ovaj deo Suve planine.

Skup timova i organizatora je bio u petak 30.avgusta u Divljani, koja se nalazi u podnožju planine, 5 kilometara od Bele palanke.

Na terenu su se rasporedili kontrolori i momci iz Gorske službe spasavanja i trka je počela nešto posle 7h ujutru. Prvo su startovale devojke iz lakše kategorije, a posle njih iz teže.

Imale su i zadatak da na jednoj od kontrolnih tačaka pred kamerama otpevaju nešto. Iskreno, sve su bile tako raspevane, da smo ceo dan raspoređeni duž 28 kilometarske staze slušali preko radio stanica njihove pesme. Ukrasile su planinu toga dana!

U događaju su učestvovale planinarke, penjačice, radio voditeljke, fitnes instruktorke, karatistkinje, rekreativke, avanturistkinje… Jedna je bila prvakinja u limbo densu, druga se bavila padobranstvom, zatim atletičarka koja je kao junior i senior osvajala prva mesta na državnim prvenstvima. Kick-boxing  reprezentativka , višestruka državna prvakinja i sa bronzanom medaljom na Svetskom prvenstvu  2007., Profy-boxer od 2005. A druga u karate/ shoto-kan/,državna prvakinja 2012. Bila je i pripadnica policije,  enduro bajkerka, zatim devojke koje trče polumaratone, kroseve i maratone, jedna iza sebe ima 40 trka. Članice reprezentacije u krosu i planinskom trčanju (balkanijade)…Ponosni smo na sve učesnice sa kojima smo taj dan proveli na Suvoj planini!

Trka se završila u 16h, kada su i poslednje takmičarke stigle do cilja. Cilj je bio u dolini nedaleko od kolskog  puta koji dužinom od 5 kilmetara  vodi do mesta boravka .

Predveče u dečijem odmaralištu u Divljani sledilo je proglašenje pobednica i dodela nagrada za prva tri mesta u obe kategorije, nakon čega je sledila večera koju nam je priredila Turistička organizacija Opština Bela palanka.

 Rezultati – vreme i prva tri osvojena mesta teže (aktiv) grupe. 28 km, 1200 m visinske razlike, sa jednom preprekom.

  Upisano vreme je ukupno sa vremenom od 20-30 min sa savladavanjem prepreke. Ako se tih 20-30 min oduzme, dobija se vreme aktivnog trčanja/kretanja timova od starta do cilja.

1. mesto –  „Bambine“ – Katarina Pohlod (Novi Sad)  i Aleksandra Marinkov (Pančevo) –  4h 8’ 20”

2. mesto – „Profesorke“ – Ivana Petrović (Niš) i Jovana Stančić (Niš) –  5h 40’ 40”

3. mesto – “Keka&Seka“ – Ksenija Krstić (Beograd) i Dijana Sarafimovski (Beograd) –  5h  43’ 16”

Lakša kategorija – 18 kilometara i 1200m visinske razlike:

1. mesto – “D&S” – Suzana Čolović (Beograd) i Danijela Ristić (Niš) – 4h 25’ 30”

2. mesto – „Babušničke tigrice“ – Vera Soiljkov (Babušnica) i Sandra Mitrović (Babušnica) – 4h 33’ 48”

3. mesto – „Devojke sa sela“ – Dragana Radovanović (Beograd) i Saša Miladinović (Beograd) – 4h 56’ 20”

Zahvaljujemo se pojedincima, kao i klubovima i savezima koji su pomogli da se realizuje ovaj sportski događaj.

Uz sportski klub „Alti“ iz Beograda bili su: Miloš Milenković – fotograf,  Turistička organizacija i Opština Bela palanka, Dečije odmaralište Divljana i Gaj – Crveni krst, Planinarski klub „Trem“ i odred izviđača „Remizijana“ iz Bele Palanke,  PK „Ruj“ iz Babušnice, PK „Mosor“ iz Niša, agencija „Nature Travel“ iz Niša, PK Železničar iz Niša, članovi alpinističkog odseka Beograd, restoran „Trem“ iz Bele palanke, PK „Vidlič“ iz Pirota, članovi Nezavisnog sindikata policije i kik boks kluba „Crne kobre“ iz Pirota, Otac Serafim Živković iguman manastira „Sveti Dimitrije“,  fotograf Saša Rančić, preduzeće „Elpos“ iz Beograda, Gorska služba spasavanja, Planinarski savez Srbije i Sportski savez Srbiije.