Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                    Beljanica 

 

Područje oko planine Beljanice je najveće prostranstvo u Srbiji sa svojih 2500 kvadratnih kilometara potpuno nenaseljene teritorije. Raznovrsnost prirode i ogromnost ovog prostora je gotovo nesaglediva, i potpuno apstraktna za gradskog čoveka.

Najviši vrh Beljanica, 1339 mnv je jedan od najprostranijih vrhova sa koga se pruža pogled na veliki deo centralne Srbije.

Kraški sastav je uzrokovao prisustvo mnogobrojnih vrtača, jama, uvala i pećina. Centralna visoravan je uglavnom gola, a padine su pokrivene bukovim i hrastovim šumama koje su povremeno i prašumskog tipa. Najlepši vodopadi i vrela nalaze se na Beljanici. Više ribnjaka i restorana sa svežom kalifornijskom pastrmkom, su tu da učine užitak još većim u odmoru od šetnje, planinarenja i obilaska svih atrakcija ovoga kraja.

 

Lisine-IS-730x484

 

U Lisinama u podnožju Beljanice, nalazi se i atraktivni vodopad Veliki buk sa visinom od 25 metara.

 

Plan ture: posle obilaska vodopada u Lisinama startujemo na uspon do vrha sa visinskom razlikom od 976 metara. Prećićemo ukupno 16 kilometara. Ako neko bude želeo da skrati pešačenje imaće mogućnosti jer se vraćamo istom stazom.

 

 

 

                                                                                                            Đerdapska klisura, Sokolovac, Lepenski vir – 12.07.  >>>>

 

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.