Posted by & filed under Avanture u Srbiji, Avanture u Svetu, Najave.

 

              Belogradčik, Magura pećina, Rajska prerast Zamna, Mokranjski vodopad, Rajačke pimnice

 

Jedinstveni fenomen, stene Belogradčika koje je priroda izvajala u neobične oblike tokom 200 mililona godina, razgledaćemo tokom pešačenja kružnom stazom dužine oko 13 kilometara sa blagim usponima i silascima i visinskom razlikom ne više od 250 metara.

Obićićemo Maguru, pećinu sa praistorijskim crtežima.

Rajska prerast i tunelska pećina kroz koju protiče reka Zamna je malo poznati spomenik prirode istočne Srbije. Pešačenje koritom reke (što će zavisiti od vremenskih uslova, nivoa vode…) ili iznad nje, traje oko sat vremena u jednom pravcu. Ukupna dužina staze je 5 km.

Obićićemo Mokranjske stene, tj. vodopad i jezerce, prirodno bogatstvo sela Mokranje, a takođe i Rajačke pimnice, staro selo sa podrumima vina kao i čuveno seosko groblje sa spomenicima još iz 16. veka.

 

Smeštaj je u Bugarskoj u mestu Rabisha. Hotel (studio i bungalovi, četvorokrevetni sa sopstvenim kupatilom). Sa doručkom.

Datum: 03. – 04. oktobar (subota i nedelja) 

Polazak iz Beograda 03.10. u 6:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske 

Kotizacija: 5.700, oo  dinara

Vodič: Dragana Rajblović  (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com

 

 

                                                                              Belogradčik

Stene Belogradčika su grupa vezanih sedimentnih stena neobičnih oblika i formacija koje se nalaze na zapadnim padinama Stare planine, u severnozapadnom delu Bugarske u blizini grada Belogradčika i pokrivaju površinu od 50 km2. Boje stena variraju od crvene do žute, a neke dostižu visinu i do 200 m. Za prirodnu baštinu proglašene su od strane bugarske Vlade i predstavljaju glavnu turističku atrakciju u Vidinskoj oblasti.
Na obroncima stena nalazi se utvrđenje nastalo još u doba rimskog carstva. Sastoji se iz tri dela ukupne površine 10.210 m². Njeni bedemi su u osnovi debeli preko 2 m i visine do 12 m. Danas je jedna od najočuvanijih utvrda u Bugarskoj.
Prvobitno utvrđenje na ovom mestu podigli su Rimljani u stenjaku kao izvidnicu, koristeći se terenom, tako da su bedemi podignuti samo sa severozapada i sa jugoistoka, pošto su sa drugih strana stene visine i do 70m činile prirodni neprelazni bedem. U 14. veku proširio je vladar Vidinske Bugarske Jovan Stracimir (1356—1397) podigavši novi deo koji je opasivao prvobitnu tvrđavu i stenoviti masiv, a 1396. Godine zauzimaju je osmanlije. Poslednji put je korišćena u ratnim dejstvima 1885. godine, tokom srpskobugarskog rata.

 

 

 

                                                        Magura – pećina sa praistorijskim crtežima 

Pećina Magura nalazi se blizu sela Raviša, 25 km od grada Belogradčika u Vidinskoj oblasti. Procenjuje se da je pećina stara 15 miliona godina, njena dužina iznosi 2.5 km, a prosečna godišnja temperatura je 12 °C. Glavni deo pećine podeljen je u šest komora različitih veličina, a u najvećoj od njih održavaju se muzički koncerti, tokom proslave Božića i Uskrsa.
Crteži u Maguri imaju veliku sličnost sa onima u Medveđoj pećini u Italiji i smatraju se najznačajnijim umetničkim delima evropskog kasnog paleolitskog perioda. Crteži predstavljaju važne događaje društva koji su okupirale pećinu: verske ceremonije, lovačke scene i prikazi božanstava koji su jedinstveni na Balkanskom poluostrvu. Crteži plesa i lova su među najznačajnijim . U Maguri je identifikovano više od 750 slika i podeljene su u četiri tematske grupe : antropomorfne, zoomorfne, geometrijske i simbolične. A posebnost Magure je Sunčev godišnji kalendar iz kasnog neolita.
Pristup dvoranama sa crtežima je ograđen zbog očuvanja. Pre 1993.g, za vreme komunizma, pećina nije bila zaštićena i ulaz je bio besplatan. Iz tog razloga, neki od crteža su oskrnavljeni.
U Maguri su pronađene kosti različitih praistorijskih vrsta kao što su pećinski medved, pećinska hijena, lisica, vuk, divlja mačka i vidra. Današnji stanovnici su skokunci (insekti), kao i osam vrsta slepih miševa.

 

 

 

                                                 Tunelska pećina Rajska prerast u kanjonu reke Zamne

je ove godine proglašena spomenikom prirode kao geomorfološki fenomen od izuzetnog značaja. Zamna je pritoka Dunava, u istočnoj Srbiji, a tunelska pećina i Rajska prerast nalaze se u blizini naselja Plavna, koje pripada opštini Negotin.
Pećina je nastala u sedimentnim stenama, kraškom i hemijskom erozijiom, dobivši reljefne oblike delovanjem vode. U oblikovanju reljefa svoj doprinos je dala i mehanička erozija kojom je rečni tok oblikovao stene. Kako se i tavanica vremenom istanjila pojavila su se dva velika otvora, koja propuštaju svetlost u pećinu i koji se nazivaju vigledi. Oni pećini daju svetlost tokom celog dana. Kroz pećinski kanal sada teče reka Zamna u dužini od 155 metara, dok kameni lukovi krase njen ulazni i izlazni deo.
Meštani veruju da pod svodovima Rajske prerasti već stotinama godina živi Dobri duh koji vidi sudbinu svakoga ko mu dođe i pomaže mu. Ali ne onako kako se to malom čovekovom razumu učini da je najbolje, već na način kojim se zaista može učiniti dugoročni boljitak u životu. Takođe se veruje da mladim parovima bez dece, donosi plodnost.

 

 

 

                                                                     Mokranjske stene

Desetak kilometara od Negotina kod sela Mokranje Sikolska reka formirala je vodopad i živopisno jezerce zvano Mokranjske stene. Istorija priča da je ovde još za vreme Rimskog carstva postojao most koji je spajao dve najveće stene, obzirom da su na vrhovima stena arheolozi pronašli mnoštvo predmeta iz tog doba. U gornjem delu toka Sikolske reke nalazi se još jedno jezerce, znatno dublje od donjeg. Pretpostavlja se da ispod stena postoji pećina, zvana “Hajdučka pećina”.
Inače iz sela Mokranja potiču predaci našeg čuvenog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, čaija se rodna kuća (danas muzej) nalazi u Negotinu.

 

 

 

 

                                                        Rajačke pimnice i staro seosko groblje

Rajačke pimnice, 24km od Negotina su arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine 18. veka do tridesetih godina prošlog veka, kada ih je bilo ukupno 365. Gradjene su od tesanog kamena i od brvana. Ukopane su dva metra u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine.
Mnogo starije je seosko groblje čiji spomenici potiču još iz 16 veka (koje inače propada i nije pod zaštiom države, kao uostalom i mnogo toga u zemlji). Neki od spomenika podsećaju oblikom i na stećke, kao i na jermenske grobove poznate pod nazivom hačkar. Za sada niko nije proučavao grobove iz Rajca i poredio njihove ukrase i oblike sa stećcima i hačkarima. Na njima su uklesani solarni simboli: sunca, Perunovi cvetovi drveta zivota, kolovrati, krstovi, svastike, užad, romboidi, oko kojih su bordure istovetne bordurama srednjovekovnih stećaka.

 

 

                                                                                Plan puta

 

03.10. – polazak iz Beograda u 06:00h. Idemo autoputem do Paraćina i potom preko Zaječara do granice sa Bugarskom. Prelaz Vrška čuka.

10:30 – 12:30h obilazak pećine Magura sa vodičem. Ulaznica za pećinu je 10 leva (oko 590 dinara).

13:00 – 17:00 h Belogradčik, obilazak tvrđave i pešačenje. Ko ne želi na trek može ostati, šetati i razgledati. Ulaznica je 6 leva.

18:00 – Smeštaj u hotelu i slobodne aktivnosti

 

04.10. – posle doručka u 7:30 polazak za Srbiju. Prelaz Bregovo.

9:00 -10:00   Rajačke pimnice

11:00 -13:00  Mokranjski vodopad

14:00  Rajska prerast Zamna

19:00  polazak za Beograd  (dolazak oko 22:00h – 22:30h)

 

U kotizaciju ulazi:

– troškovi organizacije

– prevoz

– noćenje u hotelu

– doručak u nedelju

 

U kotizaciju ne ulazi:

– ishrana

– ulaznice za pećinu i tvrđavu

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.