Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

 

 

                                 Durmitor – Bobotov kuk 2522m, Međed 2289m, Crvena Greda 2164m

 

     Durmitor je planina i nacionalni park u Crnoj Gori, a najviši vrh je Bobotov kuk visok 2.522 metara. Predeli Durmitora, po lepoti i neokrnjenosti su retko i autentično delo prirode. Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja je prostrana visoravan na 1500 metara nadmorske visine, koju presecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2000 metara nadmorske visine. Posebnu draž ovom masivu daje 18 ledničkih jezera.

 

 

 

                                                                       PROGRAM PUTA

 

00.00. – polazak u 16h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Oko 22-23h dolazak na Durmitor. Smeštaj/noćenje.

00.00. u 07:00 polazak autobusom do Dobrog dola i prevoja Sedlo (1907m) odakle startujemo uspon na Bobotov kuk (2522m). Staza vodi pored atraktivnog grebena Zupci, jezerceta Zeleni vir do Sedla i potom preko Velike previje na vrh odakle se pruža pogled na Škrčka jezera, vrh Soa – Đevojka, Šarene pasove, Prutaš i druge.
Povratak je istom stazom. Prelazi se ukupno 10 km sa kumulativnom visinskom razlikom oko 800 metara. Povratak u smeštaj u popodnevnim satima.

00.00. – u 07:00 startujemo pešačenje kroz četinarske mirisne šume i dalje stenovitim grebenom ka vrhu Mali Međed 2217m i dalje Veliki Međed 2289m. Ako prolazno vreme bude dobro biće prilike da se dođe i do vrha Terzin bogaz (2306m). Sa vrhova Međeda pružaju se pogledi na Žabljak i jezera, među kojima najlepši na Crno jezero. Visinska razlika je oko 1080 metara, a dužina staze oko 14 km.                                          Napomena: staza je zahtevna i veoma eksponirana na mnogim delovima zbog čega su postavljene sajle. Ko se plaši visine i pogleda na ponore, ne treba da ide na ovu turu.
Alternativa: na Durmitoru ih ima mnogo. Može se peti na vrh Savin kuk ili vrh Šljeme (laki su za orjenatciju), ili šetati do Crnog, Zminjeg i drugih jezera.

00.00 – u 06:00 polazimo autobusom do Momčilovog grada odakle startujemo na vrh Crvena greda 2164m. Staza je dužine 7,5 km i 400 metara visinske razlike, za šta nam treba ukupno oko 4 sata. Vrh je prelep, a sa njega se pruža pogled na Jablan jezero i u daljini na Crno jezero. Posle uspona se vraćamo u Žabljak gde su slobodne aktivnosti do popodnevnih sati, kada oko 16h krećemo za Beograd.

 

 

 

                                                                                                         

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) Br. mob: 0641600522

 

 

 

                                            U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu!

 

 

Za pešačenja sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu), faktor za zaštitu od sunca, kapu/maramu. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.