Posted by & filed under Avanture u Srbiji.

 

                                                                   

                                        Avantura u kanjonu Crne reke

 

       U zaštićenom rezervatu prirode u podnožju planine Maljen na Divčibarama klisurom od tamnih magmatskih stena protiče Crna reka. Hodajući ovom živopisnim rečnim koritom sa kamena na kamen, sa stene na stenu smenjuju se slapovi, plićaci, ali i bazeni, od kojih su neki dubine i do 2 metra.

       Prolazak ove klisure, a kako ga mnogi nazivaju, i kanjonom Crne reke, je prava avantura. Iako je dužine oko 8 kilometara, prelazi se 6 do 8 sati obzirom da se “staza” prelazi polako i obazrivo jer pri višem vodostaju kamenje može biti vrlo klizavo. Zadržavanje će takođe biti i zbog kupanja. Hodanjem sa “kamena na kamen” sigurno je kvašenje nogu u plitkoj vodi, a ko ne želi da zaobilazi bazene može se kupati u delovima gde je voda dublja. Zato ćemo imati česte pauze.

 

 

 

                                                     Plan akcije

 

Iz Turističkog centra Divčibare startujemo ka vidikovcu Ljuti krš odakle se strmom stazom spuštamo u kanjon Crne reke. Na jednoj kraćoj deonici (7-8 metara) staza je prilično strma, što kod pojedinaca može izavati strah. U tom delu biće vezano uže za drvo kako bi se isti pridržavali. Kad se spustimo u kanjon staza dalje ide nizvodno sve do mesta Podbukovi gde i završavamo našu avanturu. Ukupna dužina staze sa prilazom kanjonu je oko 12 km i kumulativno 500 metara visinske razlike (spuštanja).

       Na kraju staze u Podbukovima nas čeka bus i presvlačenje suve odeće i obuće

 

 

 

Polazak je sa ugla ulica Drinske i Sarajevske.

 

Vodič; Dragana Rajblović

Prijave na mail altionline@gmail.com

 

Ova avantura nije za početnike i one sa slabijom kondicijom. Za rekreativce koji idu redovno na akcije, vodi se kao laka tura.

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 2 litra vode jer u kanjonu nema pitke vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu i presvlačimo je po završenom treku. Obuća za kretanje kroz kanjon treba da bude sa đonom koji ima krampone, tj. da nije klizav, bilo da su to patike ili duboke letnje planinarske cipele. Ali ne nova, jer će se kretati kroz plitku vodu. Ukoliko planirate kupanje, ranac ostavljate na stenama. Ipak ponesite za svaki slučaj kese u koje bi valjalo da ubacite telefon i dokumenta, ako nekome ranac slučajno upadne u vodu.

 

                                                                                                                                                                                           »»»»»   Kanjon reke Gradac

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.