Posted by & filed under Avanture u Srbiji.

 

                                                 

                                                              Nestvarni vidikovci Lazarevog kanjona

 

 

Lazarev kanjon nalazi se desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije, a zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti ispitan. Kanjon je poznat po brojnim pećinama i jamama. Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara.

Iznad kanjona, sa raznih strana, nalazi se nekoliko vidikovaca odakle se pružaju nestvarni pogledi, jer ovaj kanjon je jedan od najlepših kanjona u Srbiji. Do nekih vidikovaca staze su duge više kilometara i vode kroz šume i livade, a do drugih su lake turističke i kratke 2-3 kilometara staze.

 

Kovej :: Serbian Outdoor

 

Interesantno je da je Lazarev kanjon u svetu poznat po Zlotskoj geomagnetnoj anomaliji. Nažalost nedovoljno ispitanoj. A proteže se sve do Rtnja, Bora i Majdanpeka.

Plan akcije: Start je iz sela Zlot do vidikovca Kovej i nazad. Staza je dužine oko 15 km i 550 metara visinske razlike. Posle ove ture sledi šetnja turističkom stazom od 5-6 kilometara do još dva vidikovca. Ova staza kreće od Lazareve pećine bočnom stranom litice kanjona. Ko želi može obići i pećinu.
Polazak iz Beograda je sa prakinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Putuje se autoputem Bg- Paraćin. Povratak se očekuje do 21h – 22h.

Prijave na mail: altionline@gmail.com

 

Za treking sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…). Sve što je višak može se ostaviti u busu. Obući se prikladno pešačenju tj. obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po mogućnosti sportsku jaknu ili neku drugu laku, toplu i prijatnu za nošenje.

 

Lazarev Kanjon planinarska tura | Rtanj Adventure Lazarevkanjon Instagram posts - Gramho.com

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.