Posted by & filed under Avanture u Srbiji.

                                                            Rajac

 

Rajac se nalazi na planini Suvobor, 100 km od Beograda, a 12 km od Ljiga. Nadmorska visina Rajca kreće se od 600 do 849 m. Ova planina pruža idealne uslove za rekreativno hodanje jer je teren sa blagim usponima i silascima.

Pored prostranih livada na Rajcu preovlađuju šume bukve, hrasta, breze, jasena, cera, a u najvišoj zoni se nalaze četinari, jela i bor, dok se od životinjskih vrsta može naići na fazane, srndaće, lisice, divlje svinje, zečeve, grlice…

Do Rajca putujemo preko Ljiga do planinarskog doma “Čika Duško Jovanović”. Posle kratke pauze i okrepljenja u domu, polazimo na pešačenje. Staza je kružna, što znači da je isto mesto starta i završetka pešačenja.

 

 

 

Dužina staze: 15 kilometara

Visnska razlika: oko 500 metara

Najviša tačka: 848 mnv vrh Rajac

 

Datum: 16 .02. 2020.

Polazak iz Beograda je u 7:00h kod glavnog (sada bivšeg ulaza) železničke stanice u ulici Savski trg 2. Povratak se očekuje do 20h najkasnije.

Cena: 1400 dinara.

Prijave: se vrše na mail altionline@gmail.com ili 0641600522

Vodič; Dragana Rajblović  MB452

Biografija vodiča: Link

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode (može se i tamo natočiti), kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.

NAPOMENE: Organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Potrebno je poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

SVAKI PLANINAR I REKREATIVAC UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. SVOJOM PRIJAVOM I PRISUSTVOM NA AKCIJI PRIHVATA IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI, a koja sledi u daljem tekstu: IZJAVA