Posted by & filed under Avanture u Srbiji.

 

Od Rama do Zatonja

 

Ramsko zatonjska peščara se prostire uz desnu obalu Dunava, od mesta Ram na severozapadu do mesta Zatonje na jugoistoku i pripada opštini Veliko Gradište. Put u pravcu jugoistoka vodi ka Srebrnom jezeru, preko travnatih i delom peskovitih brda sa kojih se prostire pogled ka suprotnoj rumunskoj obali i ušću reke Nere u Dunav. Sama staza od Rama do Zatonja, kako ona preko brda i vidikovaca, tako i ona pored Dunava, pruža pravi užitak za razgledanje predela uz niz atraktivnih pejzaža. Najviše brdo ovde je 282 m nadmorske visine i zove se Gorica.

 

 

Dunav kod Rama je nekad bio najplići, pa su ovuda prolazili razni narodi u ratnim pohodima. Stene na brežuljcima, pre 3000 hiljade godina bile su keltska svetilišta, a nedaleko od njih su Rimljani napravili logor Lederata, iznad mesta gde je imperator Trajan prešao u Dakiju. Sa ostataka rimskih kula, kao na dlanu, vidi se nalazište Viminacijum, na mestu prestonice provincije Gornje Mezije. Rimljani su podigli i prvu tvrđavu-osmatračnicu na visokoj steni iznad pristaništa u Ramu, koja je motrila na banatsku ravnicu i utvrdu-blizanca Haram. Kad je snaga Rima opala, duž obale Braničeva podignut je niz tvrđava i osmatračnica nazvan Dunavski limes, čije tragove posetioci Ramsko-zatonjske peščare nalaze na mestu najlepših vidikovaca.

 

 

 

Tvrđava Ram spada u najstarija artiljerijska utvrđenja u Srbiji. Nema pouzdanih podataka o vremenu njenog nastanka, ali se prvi put pominje 1128. godine, kao mesto u čijoj blizini su se sukobile vizantijska i mađarska vojska. Tvrđava ima osnovu nepravilnog petougla, odnosno obuhvata 5 kula na četiri nivoa, 3 sprata i podzemlje.

 

 

     

 

Ukoliko želite da vas stavimo na mailing listu i šaljemo vam programe naših redovnih tura, kako bi odabrali željeni treking, pošaljite nam poruku na mail altionline@gmail.com