Posted by & filed under Avanture u Srbiji.

 

                                                Stara planina – vrhovi, vodopadi, kanjoni, doline…

                                                                                   

                                                                                       

Stara planina predstavlja deo prostranog planinskog venca koji se naziva Karpatsko – balkanski planinski luk. Deo Stare planine u Srbiji pripada Istočnoj Srbiji, a administrativno se prostire na teritorijama četiri opštine, Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad i njen najviši vrh je Midžor (2169 mnv).
Ipak, najlepši vrhovi ove planine, kao što su Tri čuke (1937m) , Vražja glava (1934m), Kopren (1963m)… prostiru se na njenoj zapadnoj strani i kojima se najčešće prilazi iz sela Dojkinci i doline Arbinje. Uz njih atraktivan je i lokalitet Ponor (1415 m). Naime ovde je pećina/jama u kojoj se spajaju dve rečice koje formiraju kaskadni slap gde zatim voda nestaje.

Sa druge strane Arbinja i nasuprot ovim vrhovima nalazi se prostranstvo sa malo pitomijim prilazom vrhovima među kojima i Pakleški vrh (oko 1300 m) kao i predeli Vrtiboga, na kome se nalaze beskrajni, nepregledni pašnjaci.

Arbinje je strogi rezervat prirode koji se nalazi u gornjem toku doline Dojkinačke reke, na nekih 8 km od sela Dojkinci. Ovaj lokalitet važi za najlepšu rečnu dolinu na našim prostorima, a i šire. Pored ostalih prirodnih lepota Arbinje krase vodopadi. Jedan od lepših je vodopad Tupavica (25m) – na samom ulazu u rezervat.

 

 

Selo Dojkinci je od Pirota udaljeno 38 kilometara. Na putu do Dojkinaca nalazi se selo Rsovci čuveno po pećinskoj crkvi u kojoj se nalazi slavna freska iz 13 veka koja oslikava mladog Isusa bez kose.
Osam kilometara dalje je selo Slavinje gde je atraktivni kanjon Rosomački lonci koji ima slojevite strane stena.

Ovo je samo deo atrakcija koje se mogu naći na Staroj planini. Da bi se detaljno obišla potrebno je izdvojiti najmanje dva godišnja odmora 

 

Opušteno preko Stare planine - Serbianoutdoor 4x4    Stara planina/ Dojkinci, Arbinje, vodopad Tupavica 24. avgusta ...

 

 

                                                                            Plan puta:

 

Polazak iz Beograda je u. u 7:00 h

23. – Posle kraćoj poseti Pirotu nastavljamo turističke obilaske. Prvo u Rsovce gde obilazimo pećinsku crkvu, a zatim u Slavinje da vidimo Rosomački kanjon. U predvečernjim časovima stižemo u Dojkince gde se smeštamo u planinarski dom.
24.. – u 7h krećemo na celodnevnu turu na vrh Tri čuke (oko 30 km). Turu možemo skratiti na 20 km, ako dogovorimo prevoz kamionom oko 10 km dolinom Arbinja, gde je ravan makadamski put. Bez obzira na kilometražu, tura nije za početnike jer se prelazi 1300 metara visinske razlike. Ko želi može ostati u domu, šetati u okolini, ka Arbinju i obilaziti vodopade  
25. – u 7h polazak na celodnevnu akciju ka Vrtibogu i Pakleškom vrhu (oko 25 km), sa obilaskom vodopada Tupavica. Tura je lakša od one prethodnog dana, jer se prelazi visinska razlika do 600 metara. Takođe, ko ne želi, može ostati u domu ili šetati po okolini.
26. – u 7h krećemo na uspon ka Ponoru. Ukupno oko 8 km i 550 visinske razlike. Beremo bilje, odmaramo…
Oko 16h polazak za Beograd.

 

 

 

Prijave na altionline@gmail.com

 

                                                                                                                                                                                           »»»»»   Kanjon crne reke

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf . Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.