Posted by & filed under Avanture u Srbiji.

 

Taorska vrela

 

Taorska vrela se nalaze na teritoriji grada Valjeva u selu Donji Taor. U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju doline, sa severne strane iz pećinskog otvora izbija vrelo. Nizvodno od ovog vrela nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova, sa ostacima nekadašnjih vodenica, koji se završavaju vodopadom na ušću Vrelskog potoka u reku Skrapež, visine oko 4,5 m kojoj je izvorište ispod planine Povlen. Spomenik prirode „Taorska vrela“ nalazi se u postupku zaštite i na njegovom području je predviđen režim zaštite II stepena.

 

 

 

U okolini vrela može da se napravi treking po izboru. Najbolja je kružna tura sa startom i cliljem kod vrela. Oko 15 ili više kilometara dolinom reke Skrapež ka zaseoku Ćirovina i potom Radanovci, a onda uz brojne vidikovce preko Taorske stene do Donjeg Taora.

 

 

 

Ukoliko želite da vas stavimo na mailing listu i šaljemo vam programe naših redovnih tura, kako bi odabrali željeni treking, pošaljite nam poruku na mail altionline@gmail.com