Posted by & filed under Avanture u Srbiji.

 

                                                 Vujan 856 m

 

Vujan je planina južno od Gornjeg Milanovca. Najviši vrh je Veliki Vujan 856 m, koga označava kamena piramida sa geodetskom tačkom unutar nje. Planina je skoro u celosti pokrivena gustom listopadnom šumom, osim na obroncima prema reci Despotovici koji sa obroncima Ilijaka (510 m) čine Brđansku klisuru. Posebno je lepih i žvopisnih boja sada u proleće.

 

 

U udolini između Malog i Velikog Vujana nalazi se istoimeni manastir. Stari srednjovekovni manastir, koji se nekada zvao Obrovin, nastao u doba Nemanjića, opljačkan je i srušen 1597. godine od strane Turaka. Na par kilometara od nekadašnjeg manastira, u šumi, podignut je 1805.g. novi. Crkva manastira Vujan ima status spomenika kulture i pod zaštitom je države. Manastir je istovremeno i grobna crkva porodice Lunjevica, koju je bogato darivao, ne samo ktitor Nikola Lunjevica, već i njegova unuka, zlosrećna kraljica Draga Obrenović. Ovde je Patrijarh srpski Pavle bio iskušenik od 1944. – 46.g.

 

 

Naš plan je uspon grebenskim delom iz Brđanske klisure. Ovom trasom se retko pohodi Vujan, a vrlo je atraktivna i sa predivnim vidikovcima na klisure i susedne vrhove među kojima i Ilijak. Drugi deo staze, koji vodi ka Malom i Velikom Vujanu, je kroz bukovu šumu. Staza je 15 km dužine (kružna) sa oko 750 m visinske razlike (kumulativno)

                                                                                                                                 

 

Prijave na altionline@gmail.com

 

Za treking sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…). Sve što je višak može se ostaviti u busu. Obući se prikladno pešačenju tj. obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po mogućnosti sportsku jaknu ili neku drugu laku, toplu i prijatnu za nošenje.

 

Autor fotografija: Dejan Milošević

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

SVAKI PLANINAR I REKREATIVAC UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST. SVOJOM PRIJAVOM I PRISUSTVOM NA AKCIJI PRIHVATA IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI, a koja sledi u daljem tekstu: IZJAVA

A uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije Link

Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.