Posted by & filed under Najave, Planinarenje u Srbiji.

 

 

 

                                 Lazarev kanjon – Mikuljski potok

 

                                                                                                             19.10.

 

       Lazarev kanjon nalazi se desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije, a zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije u potpunosti istražen. Kanjon je poznat po brojnim pećinama i jamama. Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. Iznad kanjona, sa raznih strana, nalazi se nekoliko vidikovaca odakle se pružaju nestvarni pogledi.

 

 

      Ovoga puta idemo samim kanjonom, tj koritom reke, koje je suvo i nema nikakvih prolazaka kroz reku. Iako se vodi kao jedna od najatraktivnijih kanjonskih staza, ista je tehnički zahtevna. Vodi preko oborenih stabala, velikog kamenja, debala i podrazumeva oprez i koncentraciju prilikom kretanja.

      Startujemo od Zlotske (Lazareve) pećine odakle silazimo u korito reke. Do razdvajanja (levo za Valja de Mižlok potok), a desno za Mikuljski potok (Valja Mikulj) gde mi skrećemo, ima 6 kilometara. Izlazak iz kanjona pored atraktivne stene zvane Dimnjak i kroz Mikuljski potok je prilično strma deonica i klizava zbog kamenja, stena, granja, lišća…Iako se penje oko 200-250 metara drugi deo uspona je manje strm. Ovim usponom kroz šumu izbija se na kolski put potom i makadam i posle nekih 7-8 km stiže se do Zlotske pećine gde smo i započeli pešačenje. Usput imamo dva atraktivna vidikovca.
       Staza je dužine oko 18 km, sa kumulativnom visinskom razlikom od 970 metara.

 

      Ova akcija je samo za one sa dobrom kondicijom i “veštim” kretanjem preko kamenitih prepreka.

 

Polazak iz Beograda je u 05:30 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Putuje se autoputem Bg- Paraćin. Povratak se očekuje do 22:00h.

Kotizacija: 3500 dinara

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com 

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen                                             

                                                                                                                                      

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju imvremenskim uslovima, planinarske cipele, trenerku ili drugu odeću koja je udobna za pešačenje.

 

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.