Posted by & filed under Najave, Planinarenje u Srbiji.

 

 

 

                          Zlatibor  – Murtenica – Ojdanski vrh – Sainovina

 

                                                                                                     09. – 11. novembar

 

       Zlatibor pripada grupi Starovlaških planina, odnosno dinarskom planinskom masivu, koji se pruža zapadnim i jugozapadnim delovima Srbije. Najveći deo ovog područja ima izgled prostrane, zatalasane visoravni sa najvišim vrhovima Tornik (1496 m) i Čigota (1422 m). Iako je centar Zlatibora nagrđen brojnim zgradama, te nemate osećaj da ste na planini, okolina itekako ima šta da pruži, udaljena sela, planinske vrhove i staze sa nenaseljenim prostranstvima, brojne rečice i potoke, pećine, kamene prerasti…

 

 

 

 

                                                                                                        P L A N   P U T A

 

Subota 09.11. – Polazak u 06:00 iz Beograda. Usputna pauza za toalet, kafu. Dolazak u Sainovinu (20 km od Zlatibora) odakle startujemo kružnu pešačku rutu na kojoj prolazimo vrhove Veliko brdo 1087 m, Malinjak 1019 m, Savino brdo 1133 m. Staza je dužine oko 14 km sa oko 450 m visinske razlike. Posle akcije, zaustavljamo se za ručak u neki od restorana u okolini. Vožnja do planinarskog doma Tornik i smeštaj.

Nedelja 10.11. – u 06:00 h polazimo autobusom (oko 20 min vožnje) do početne tačke odakle idemo na Murtenicu. Kroz borove i brezove šume penjemo se na vrh Brijač – 1480 nmv. Staza je dužine 17 km sa oko 700 mvr. U povratku ka planinarskom domu, zaustavljamo se usput na pauzu za ručak.

Ponedeljak 11.11. – u 06:00h pakujemo u bus sve stvari i vozimo se 50 minuta do mesta starta za uspon na Ojdanski vrh 888 m sa kog se pruža pogled na kanjon reke Veliki Rzav i okolne vrhove, Mučanj, Gradinu, Malič, Treštenu stenu, Borkovac, Čigotu, Ukupne je dužine 16 km sa 680 m kumulativnog uspona. Poslednjih 500 metara na prilazu vrhu se ide stenovitim grebenom, posle čega se pruža pogled na duboke litice kanjona reke. Ko ne voli takav teren može nas sačekati na tački razdvajanja. Posle ture, pauza za ručak i polazak za Beograd.

 

 

Smeštaj je u planinarskom domu Tornik. Dom raspolaže trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama, kao i jednom većom sa 20 ležaja. Dom ima trpezariju, kuhinju, dva tuša i tri toaleta. Svaka soba ima svoj umivaonik i posteljinu. Peškir i papuče treba poneti sa sobom. Noćenje je 1200 dinara (puta dve noći) (bilo da je sa 20, sa 3 ili 4 ležaja). Plaća se na licu mesta i iznos smeštaja nije uračunat u kotizaciju.
Sobe u domu se biraju/zauzimaju po redosledu prijave, tj.plaćene kotizacije.

Ako neko ne želi da noći u domu, može sam sebi potražiti i rezervisati privatni smeštaj nedaleko od planinarskog doma.

Dva noćenja – tri dana – tj tri pešačke akcije 09. 11 – 11.11. 2024.

Polazak iz Beograda je u subotu 09.11. u 06:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

Kotizacija: 7500,oo dinara 

Prijave na mail altionline@gmail.com 

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1 litar ipo vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.