Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

Obnovite energiju – vežbajte – šetajte – zabavite se u prirodi

 

 

U Zapadnoj Srbiji, na 6 km od Loznice, nalazi se Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića. U ovom selu je Etno kompleks Tršić u kome je 35 objekata pod zaštitom (Dositejev muzej, Muzejska postavka „Vukovih sabora“, Galerija…).
U srcu ovog kompleksa, u prostranom dvorištu od 4 hektara, kroz koje protiče potok, smešteno je domaćinstvo izgrađeno u duhu narodnog graditeljstva. Njega čine: centralna kuća sa restoranom, vajat apartman, kačara kuhinja, amfiteatar i voćnjak. Imanje i okolina okruženi su šumom, što je prava blagodat za vrele letnje dane. Hrana koja se služi je organska, iz domaće bašte i čine je razni neobični specijaliteti.

 

   

 

Manastir Tronoša je od kompleksa udaljen pet kilometara, a staza od Tršića do Tronoše vodi šumom uz rečicu Žeraviju, preko više izvora pitke vode i travnatih putića uz koje su se smestila drva trešnje, šljive, jabuke i oraha. U hladovini šume, gde se čuje samo cvrkut ptica i nekoliko proplanaka koji mame da se zastane i napravi pauza, ova staza, koju retki posetioci celu pohode, je posebno značajna jer ima svoju istoriju, koju ćete čuti na samom trekingu.

 

                                                                                 Aktivnosti

 

Tokom vikenda vas čekaju tri časa joge, treking dužine od deset kilometara, dva zadatka zabavno takmičarskog karaktera, odmor i uživanje na imanju i obilazak etno kompleksa/muzeja.

 

 

                                                                            Pridružite nam se!

 

 

Prijave na mail: detoksvikend@gmail.com ili altionline@gmail.com