Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

 

 

                          Albanija – Saranda – NP Butrint – kanjon Đipe…

 

                                                                                            

 

          Nedaleko od granice sa Grčkom, okružena morem i planinama, nalazi se Saranda, jedno od najpopularnijih letovališta na jugu Albanije. Saranda ima oko 35.000 stanovnika, mediteransku klimu, toplu morsku vodu i više od 300 sunčanih dana u godini.
          Saranda ima razne znamenitosti za posetiti: ostatake nekadašnje Sinagoge iz 5. veka, različite muzeje, pa do stare tvrđave Ljekursi iznad grada sa koje se pruža pogled na Jonsko more.
           Tokom boravka u Sarandi mogu se posetiti brojne plaže u okolini grada koje važe za neke od najlepših u Evropi, kao i istorijski i prirodni lokaliteti poput Đirokastre, kanjona Đipe, nacionalnog parka Butrint, Himare….

 

 

                                                                                                            PLAN PUTA

 

. polazak iz Beograda u 22:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske.

. u jutarnjim časovima dolazak u Sarandu i smeštaj. Slobodne aktivnosti.

. pešačenje do srednjevekovne Ljekursi tvrđave oz 16. veka, sa čijeg se vrha pruža pogled na Jonsko more i grčko ostvo Krf. Obilazak arheoloških ostataka sinagoge iz 5. veka, kao i vizantijskog manastira “Četrdeset svetaca” izgrađen u 6. veku nove ere i današnji je simbol grada. Sagrađen je u ime 40 rimskih mučenika koji se nisu odrekli hrišćanske vere i zbog toga su bili prognani.

. u jutranjim časovima (busom) polazak na nekoliko lokaliteta. Na zapadnom podnožju planine Mali nalazi se Plavo oko (Syri i Kalter), prirodan bazen sa bistrom izvorskom vodom sa 18 izvora. Odavde modro plava voda izvire sa 50-60 metara dubine. Manastir Mesopotam iz 11. veka, koji je svedok bitke izmedju Vizantije i Normanske vojske.                                                                                                                                                          Potom odlazak u Đirokastro, osmanski grad od kamena, karakterišu ga krivudave ulice, kaldrma i kuće prekrivene ogromnim kamenjem. Stari grad – tvrđava iz 3. veka koji dominira u Đirokastri je 2005.g. stavljen pod zaštitu UNESCO. Do sedamdesetih godina prošlog veka, ova tvrđava je bila korišćena i kao zatvor, sve do sloma komunističkog režima u Albaniji. U večernjom satima povratak u smeštaj.

. slobodne aktivnosti. Pešačenje i boravak na najlepšim plažama u okolini Sarande.

. u jutarnjim časovima (busom) polazak u Nacionlani park Butrint koji se nalazi u blizini grčke granice na brdovitom terenu sa velikim brojem jezera, močvara, slatina, travnjaka, ostrva i preko 1200 biljnih i životinjskih vrsta. Tu je i arheološko nalazište, rimski grad Buthrotum. Ovaj prvobitno ilirski grad u drevnoj oblasti Epir, osvojili su Rimljani 167. p.n.e. Kasnije je prešao u vizantijske ruke, potom u mletačke, pre nego što je napušten u kasnom srednjem veku.                                                                                                                                                                                                        Posle Butrinta sledi Ksamil, malo ribarsko mesto koje još zovu i albanska Bora Bora. Ksamil je među top 3 atrakcije Albanije, čije je plaže čuveni Guardian 2013. godine uvrstio u najlepših 20 u Evropi. U večernjim satima povratak u smeštaj.

. slobodne aktivnosti. Pešačenje i boravak na najlepšim plažama u okolini Sarande.

. u jutarnjim časovima (busom), oko 50 km severno od Sarande, polazak za Himaru, jedno je od najlepših, atraktivnih i još uvek turistički neistraženih mesta na albanskoj rivijeri. Ovo malo mesto, zadržalo je grčki uticaj i arhitekturu, a poznato je po svojim prekrasnim plažama i kristalno čistoj vodi, a nezaobilazan je i zaliv kod poluostrva Porto Palermo na kom se nalaze ostaci tvrđave / zamka.                                                                 Oko 40 minuta vožnje od Himare, nalazi se kanjon Đipe, koji je sa istoimenom plažom na njegovom kraju zasigurno jedna od najlepših na Jonskom moru. Od parkinga do plaže se spušta pešačenjem za manje od sat vremena. Pešačenje kanjonom Đipe traje oko sat vremena, a ko ne želi ostaje na ovoj prelepoj plaži koja se nalazi u sredini između velikog kanjona, stena i Jonskog mora. U popodnevnim satima je povratak / uspon do autobusa traje oko sat vremena.

. slobodne aktivnosti u Sarandi. Ko želi može brodićem ići do okolnih uvala ili na Krf i tamo provesti dan.

. odjava iz smeštaja. U večernjim satima polazak za Beograd. Dolazak 10.09. u jutarnjim časovima.

 

Polazak iz Beograda je u 22:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske.                         

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)                                                                                                                     

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Sa pešačke ture sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može tokom pešačenja ostaviti u busu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.