Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                  Od Avale do Ikee – humanitarna akcija

 

                                                                                                       

 

        Kao i svake godine i ove ćemo napraviti jednu lepu turu nadomak Beograda i tako učestvovati u humanitarnoj akciji za zdravlje dece. Sav novčani prilog od akcije će biti uplaćen na račun NURDOR-a, tj Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka. Startni iznos je 700 dinara.
       Plan je da startujemo od podnožja Avale, penjemo se do vrha usput obilazeći određene znamenitosti, a zatim nastaviti preko dolina ka Ikei. Ukupna dužina ove staze je 15 kilometara. Kod Ikee postoiji linija gradskog prevoza broj 70, koja na svakih 15-20 minuta kreće od ove robne kuće preko Voždovca, Franša, Mostara i vodi do Novog Beograda. 
       Ako neko želi da ostane na Avali, onda bi prešao 10 km sa spuštanjem na početnu tačku. U tom slučaju može doći i kolima i parkirati se u podnožju Avale gde se i nalazimo.

       Ima i treća varijanta, da se od Ikee vratimo nazad do startne tačke podno Avale, u tom slučaju ćemo preći 20 km.

       Svaka od navedenih varijanti se mora završiti do 16:00h, odnosno pre mraka.

 

 


   

               Startna tačka pešačenja je u 08:00 h kod doma za stare Avala Luks (u blizini staju autobusi 403, 408) koji saobraćaju od Voždovca

                                                   Ovo je google lokacija starta https://maps.app.goo.gl/zgKYmFgWm8mb2JvR9

 

                                                                                 Vodič: Dragana Rajblović   (UIAA MB 452)

 

                                        Za ovu akciju nije potrebno unapred prijavljivanje. Dovoljno je doći na mesto nalaženja u 08:00 h.

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu. Obući se prikladno pešačenju i vremenskim uslovima, planinarske cipele, trenerku ili drugu odeću koja je udobna za kretanje i brzo se suši.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.