Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

                                                                 

                                                      Beljanica 

                                                               

                                                                                                                                            

 

Područje oko planine Beljanice je najveće prostranstvo u Srbiji sa svojih 2500 kvadratnih kilometara potpuno nenaseljene teritorije. Raznovrsnost prirode i ogromnost ovog prostora je gotovo nesaglediva, i potpuno apstraktna za gradskog čoveka.

Najviši vrh Beljanica, 1339 mnv je jedan od najprostranijih vrhova sa koga se pruža pogled na veliki deo centralne Srbije.

Kraški sastav je uzrokovao prisustvo mnogobrojnih vrtača, jama, uvala i pećina. Centralna visoravan je uglavnom gola, a padine su pokrivene bukovim i hrastovim šumama koje su povremeno i prašumskog tipa. Najlepši vodopadi i vrela nalaze se na Beljanici. Više ribnjaka i restorana sa svežom kalifornijskom pastrmkom, su tu da učine užitak još većim u odmoru od šetnje, planinarenja i obilaska svih atrakcija ovoga kraja.

 

Lisine-IS-730x484

U Lisinama u podnožju Beljanice, nalazi se i atraktivni vodopad Veliki buk sa visinom od 25 metara.

 

Plan akcije: iz Lisina startujemo na uspon do vrha sa visinskom razlikom od 976 metara. Prećićemo ukupno 17 kilometara, kružnom stazom koja je većim delom kroz šumu i hladovinu, sem na vrhu. Po povratku obilazimo vodopade, slapove i pravimo pauzu u nekom od restorana/ribnjaka u Lisinama

Polazak iz Beograda je u 6h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30 h.

 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) 

Prijave na mail: altionline@gmail.com

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                                                                                                                                                                         

 

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.