Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                               Besna Kobila 1922 m

 

                                                                                                    

 

           Planina Besna Kobila, sa svojim najvišim vrhom od 1.922 m nadmorske visine, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, a udaljena je 40 kilometara istočno od Vranja. Pripada rodopskom planinskom masivu, koje predstavljaju najstariji planinski masiv na Balkanskom poluostrvu.

          Ova oaza netaknute prirode obiluje nenaseljenim prostranstvima, biljnim vrstama od samoniklih do lekovitih, poput kantariona, koprive, nane, maslačka…, a kada je reč o životinjama, na Besnoj Kobili žive vuk, divlja svinja, lisica… Tek nekoliko sela nalazi se na padinama i u podnožju planine.

           Pored najvišeg vrha, ostali značajni vrhovi su Šuplji pad (1.862), Musul (1.777) i Mečit (1.587). Planinarski dom nalazi se na nadmorskoj visini od 1480 m.

 

 

 

                                                                                                         PROGRAM

 

1.dan – polazak u 6:00h iz Beograda sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Sa usputnim pauzama na autoputu, dolazak u Vranje i start pešačke ture kroz kanjon Vranjske reke do srednjevekovnog utvrđenja Markovo kale. Na putu do utvrđenja prolazi se Kazanđol odnosno kanjon koji seče Vranjska reka u steni između planina Pljačkovice i Krstilovice. U njemu ima nekoliko velikih virova (kazana), vodopada i slapova. Tura je laka i pogodna za početnike. Po završenoj turi, slobodno popodne u Vranju za kasni ručak, obilazak grada (muzej kuća Bore Stankovića…). U večernjim satima nastavak autobusom na Besnu kobilu i smeštaj u planinarski dom.
2. dan – pešačka tura na najviši vrh 1922 m, zatim na Musulj 1777m, Čuka ploče 1806 m i druge. Staza je dužine oko 16 km sa oko 600 metara visinske razlike kumulativno.
3. dan – uspon na Veliki Strešer 1878 m, na planini Vardenik, sa kog se pruža pogled na Vlasinsko jezero. Na kraju pešačenja nas čeka bus koji nas vraća u dom. Staza je duga 27 km, sa oko 900 metara visinske razlike. Ko ne želi na ovu turu može ostati u domu ili doći busom do mesta gde će nas čekati i posle s nama zajedno na Vlasinsko jezero, obilazak i ručak..
4. dan – opciono kraći trek ili kupanje u Vranjskoj banji. Polazak za Beograd. Dolazak do 22:00h.

 

 

Planinarski dom „Besna kobila“ – raspolaže sobama sa 3,4 5,6 ili više kreveta. Svaka soba ima i svoje kupatilo. Kreveti imaju posteljinu i ne treba da se nosi vreća za spavanje. Takođe ima peškira, toaletnog i higijenskiog pribora. Grejanje je centralno. Postoji tv i wi fi (bežični internet) u svim sobama i restoranu. Cena smestaja po osobi je 1500,00 dinara plus 110,00 dinara boravisna taksa. Cena smeštaja je uračunata u kotizaciju.
Izbor hrane u restoranu je na bazi dnevnog menija, a može i unapred da se dogovori. Cena doručka je 500,00 dinara, ručka 800,00 dinara i večere 600,00 dinara. Ko hoće može poneti i svoju hranu. Ishrana u restoranu nije obavezna.

 

Polazak iz Beograda je u 06:00h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak 02.05. do 22:00h

 

Ishrana: po dolasku u Vranje može se snabdeti u marketu. Tamo gde je planinarski dom nema prodavnica, već samo restoran. 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                    

 

Sa dnevna pešačenja sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu. Obući se slojevito, kao i prikladno godišnjem dobu i vremenskim uslovima tj.obuću ( planinarske cipele), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

Vlasinko jezero

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.