Posted by & filed under Uncategorized.

 

                           

                                  SMEDEREVO – grad na sedam brda

 

 

         Prvi pomen smederevskih krajeva je u trećem veku p.n.e, a zvanično ime naselja Smederevo pominje se prvi put u povelji cara Vasilija II iz 1019.godine. Ime Smederevo je takođe i u hrisovulji kneza Lazara 1381. godine, kojom je on, tada malo naselje, poklonio manastiru Ravanici. Despot Đurađ Branković je kasnije grad Smederevo podigao sa namenom da bude prestonica, da bi posle pada poslednje srednjovekovne srpske prestonice pod tursku vlast 1459. godine, grad izgubio svoj značaj.

        Pored čuvene Smederevske tvrđave na Plavincu uzvišenju iznad grada, stoji velelepna vila/letnjikovac dinastije Obrenović. Oko vile se nalazi uređeni dvorski park okružen vinogradima, a sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju.

        U doba Rimaljana ovde se sade vinogradi. Imperator Marko Valerije Prob preneo je iz Male Azije vinovu lozu i 276. godine je zasadio prve vinograde, na padinama prema Dunavu.

 

 

 

        Naš plan je trek dužine oko 16 – 17 kilometara. A “uspon” na najviše brdo je 219 mnv. Iako nije naporno i ima blage uspone, ako neko ne bude imao kondicije za celu stazu može u svakom trenutku odustati i spustiti se u grad.

       Obzirom da se ovo vodi kao “LIGHT” tura (za svakoga), na mesto starta se dolazi sopstvenim vozilima. Bus neće biti organizovan. Ukoliko nekome treba prevoz ili ima mesta u svom autu, možete nam javiti da vas povežemo.

       16.01. u subotu na dogovorenom mestu u Smederevu (prilkom prijava lokaciju šaljemo mailom) se nalazimo i startujemo u 09:00h

 

      Prijave, kotizacija i ostali detalji na mail altionline@gmail.com