Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji, Planinarske akcije u Svetu.

 

         

 

                     Belogradčik, Rajska prerast Zamna, Vratanjske kapije, Negotin, Rajačke pimnice

                                                 

                                                                                             

 

• Putem kroz atraktivnu Đerdapsku klisuru, uz Dunav pored tvrđave Golubac, te kroz Donji Milanovac, stižemo do Zamne, a zatim i Vratne, prerasti i           remek dela prirode istočne Srbije

• Rajska prerast i tunelska pećina kroz koju protiče reka Zamna je malo poznati spomenik prirode istočne Srbije. Ukupna dužina staze je 4 km sa oko 150 metara visinske razlike.

• Vratanjske kapije su dva kamena mosta ispod kojih protiče istoimena reka. Nalaze se odmah iza manastira Vratna i potrebno je desetak                              minuta  da se stigne do ovih prelepih kamenih lukova.

• Negotin – grad hajduk Veljka Petrovića i Stevana Stojanovića Mokranjca. Dolazak u večernjim časovima i smeštaj.

• Rajačke pimnice, staro selo sa podrumima vina kao i čuveno seosko groblje sa spomenicima još iz 16. veka.

• Bugarska – kao kanjon Kolordo, stene Belogradčika koje je priroda izvajala u neobične oblike tokom 200 mililona godina, razgledaćemo                            tokom prelaska stazama oko i između stena sa blagim usponima i silascima.

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske 

Vodič: Dragana Rajblović  (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com

 

 

                                                                              Belogradčik

 

        Stene Belogradčika su grupa vezanih sedimentnih stena neobičnih oblika i formacija koje se nalaze na zapadnim padinama Stare planine, u severnozapadnom delu Bugarske u blizini grada Belogradčika i pokrivaju površinu od 50 km2. Boje stena variraju od crvene do žute, a neke dostižu visinu i do 200 m. Za prirodnu baštinu proglašene su od strane bugarske Vlade i predstavljaju glavnu turističku atrakciju u Vidinskoj oblasti.
        Na obroncima stena nalazi se utvrđenje nastalo još u doba rimskog carstva. Sastoji se iz tri dela ukupne površine 10.210 m². Njeni bedemi su u osnovi debeli preko 2 m i visine do 12 m. Danas je jedna od najočuvanijih utvrda u Bugarskoj.
Prvobitno utvrđenje na ovom mestu podigli su Rimljani u stenjaku kao izvidnicu, koristeći se terenom, tako da su bedemi podignuti samo sa severozapada i sa jugoistoka, pošto su sa drugih strana stene visine i do 70m činile prirodni neprelazni bedem. U 14. veku proširio je vladar Vidinske Bugarske Jovan Stracimir (1356—1397) podigavši novi deo koji je opasivao prvobitnu tvrđavu i stenoviti masiv, a 1396. Godine zauzimaju je osmanlije. Poslednji put je korišćena u ratnim dejstvima 1885. godine, tokom srpskobugarskog rata.

            

 

 

                                                 Tunelska pećina Rajska prerast u kanjonu reke Zamne

 

         je ove godine proglašena spomenikom prirode kao geomorfološki fenomen od izuzetnog značaja. Zamna je pritoka Dunava, u istočnoj Srbiji, a tunelska pećina i Rajska prerast nalaze se u blizini naselja Plavna, koje pripada opštini Negotin.
        Pećina je nastala u sedimentnim stenama, kraškom i hemijskom erozijiom, dobivši reljefne oblike delovanjem vode. U oblikovanju reljefa svoj doprinos je dala i mehanička erozija kojom je rečni tok oblikovao stene. Kako se i tavanica vremenom istanjila pojavila su se dva velika otvora, koja propuštaju svetlost u pećinu i koji se nazivaju vigledi. Oni pećini daju svetlost tokom celog dana. Kroz pećinski kanal sada teče reka Zamna u dužini od 155 metara, dok kameni lukovi krase njen ulazni i izlazni deo.
        Meštani veruju da pod svodovima Rajske prerasti već stotinama godina živi Dobri duh koji vidi sudbinu svakoga ko mu dođe i pomaže mu. Ali ne onako kako se to malom čovekovom razumu učini da je najbolje, već na način kojim se zaista može učiniti dugoročni boljitak u životu. Takođe se veruje da mladim parovima bez dece, donosi plodnost.

 

 

 

                                                                    Vratanjske kapije – prerasti

 

         Ove prerasti ostaci su nekadašnje tunelske pećine kroz koju je tekla reka Vratna i čiji se deo svoda između njih urušio. Kažu da su to najviši prirodni kameni mostovi u Evropi. Reka Vratna je dobila ime upravo po prerastima koji podsećaju na vrata. Izvire na Velikom Grebenu i ima dužinu toka od 26 km, a tokom letnjeg dela godine, nema stalan tok, već na nekoliko mesta ponire i ponovo izbija na površinu Nedaleko od prerasti nalazi se i istoimeni manastir (koji potiče iz XIV veka), kao i lovište u kome žive mufloni i jeleni lopatari.

 

 

 

                                                        Rajačke pimnice i staro seosko groblje

 

         Rajačke pimnice, 24km od Negotina su arhitektonski kompleks vinskih podruma nastao od polovine 18. veka do tridesetih godina prošlog veka, kada ih je bilo ukupno 365. Gradjene su od tesanog kamena i od brvana. Ukopane su dva metra u zemlju kako bi temperatura vrlo malo varirala tokom godine.
        Mnogo starije je seosko groblje čiji spomenici potiču još iz 16 veka (koje inače propada i nije pod zaštiom države, kao uostalom i mnogo toga u zemlji). Neki od spomenika podsećaju oblikom i na stećke, kao i na jermenske grobove poznate pod nazivom hačkar. Za sada niko nije proučavao grobove iz Rajca i poredio njihove ukrase i oblike sa stećcima i hačkarima. Na njima su uklesani solarni simboli: sunca, Perunovi cvetovi drveta zivota, kolovrati, krstovi, svastike, užad, romboidi, oko kojih su bordure istovetne bordurama srednjovekovnih stećaka.

 

 

 

                                                                                Plan puta

 

Subota . –  polazak iz Beograda u 06:00h. Idemo autoputem do izlaza za Požarevac i potom Đerdapskom klisurom do Donjeg Milanovca i dalje do mesta odakle kreće pešačenje do Zamne.
10:00 – 12:30h  pešačenje od 2 kilometara u jednom pravcu. Spuštamo se u kanjon Zamne (150 m), povratak istom stazom sa usponom iste visinske razlike. Pauza u kanjonu je 45 minuta.
12:30 – 14:30 h  kanjon i prerasti Vratne,
16:00 –  Dolazak u Negotin. Smeštaj u hotelu i slobodne aktivnosti

Nedelja .  –  posle doručka polazak za Rajačke pimnice. Prelaz Bregovo – Bugarska.
08:00 – 10:00  Rajačke pimnice
10:30 – 13:00  Prelazak granice put do Belogradčika
13:00 –  do kasnog popodneva obilazak Belogračik tvrđave i pešačenje stazama nacionalnog parka.

Polazak za Beograd, prelazak granice i usputna pauza za kasni ručak/večeru. Dolazak se predviđa oko 22:30h – 23:00h.

U kotizaciju ulazi:
– troškovi organizacije
– prevoz, putarine…

U kotizaciju ne ulazi:                                                                                                                                                                                                                          – noćenje    – ishrana
– ulaznica za Belogradčik tvrđavu (grupna je 5 leva po osobi, što je oko 3 evra)

 

Prvog dana treba poneti hranu (sendviče, grickalice, voće…) I najmanje 1,5 litar vode. Na putu do Zamne imaćemo usputnu pauzu od 30 minuta u restoranu na Dunavu u Golupcu, za kafu, čaj…
U kasnim popodnevnim satima po dolasku u Negotin će moći da se u prodavnicama kupi hrana za sutrašnji dan.
Ko bude želeo da skrati pešačenje i oblazak Belogradčika, moćiće u istoimenom mestu da ostane, ode u restoran ili kafić…

Za prijavu je potrebno ime, prezime i broj mobilng, broj planinarske članske kartice.

 

Za pešačke ture sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se slojevito i prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna. U skladu sa vremenskim uslovima. toplu jaknu.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.