Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

 

 

 

                             Musala (Tangra) 2925 m – najviši vrh Balkana

 

                                                                                                    

 

         Musala se nalazi u Bugarskoj u okviru Nacionalnog parka tj planine Rila. Sa prosečnom godišnjom temperaturom od -2,3 °C Musala je najhladnije mesto u Bugarskoj i na celom Balkanskom poluostrvu. Prvobitni naziv ovog vrha je bio Tangra, da bi invazijom Turaka bilo promenjeno u sadašnji naziv.
        Rila ima preko 150 ledničkih jezera. Ona leže na visini od 2100 do 2500 m., najviše jezero je na 2.709 m ispod vrha Musala, sa kog se pruža nestvaran pogled na brojne vrhove Rile ali i susednog Pirina.
         Uspon na Musalu kreće iz Boroveca 1315 m, najstarijeg i najpoznatijeg bugarskog ski-centra. Tačnije pešačka staza počinje od stanice Jastrebec na 2369 metara do koje se za 20 minuta dolazi gondolom odakle vodi 4 km ili oko sat ipo hoda do hiže “Musala“ (2389 m) tj planinarskog doma. Dalje još oko dva sata uspona do planinske kuće Everest – Ledeno ezero 2720 m gde se smeštamo. 

         Od planinaske kuće Everest (2720 m) je oko sat ipo uspona do vrha 2925 m. U završnom delu se penje grebenom koji je osiguran sajlom. Od startne tačke, stanice Jastrebac na 2369 m i nazad prelazi se ukupno 15 km sa 556 metara visinske razlike uspona i toliko silaska (podeljeno u dva dana). 

 

 


       

 

       Uspon na najviši vrh Balkana nije kondiciono i tehnički zahtevan, ali je potrebno iskustvo planinarenja u zimskim uslovima sa korišćenjem dereza. Ova akcija nije za početnike.

      Od opreme se nosi: zimske planinarske cipele, dereze, kamašne, topla odeća, deblja jakna, kapa, bandana kao šal ili da po potrebi prekrije deo lica, rukavice (treba imati i rezervne), naočare za sunce, krema za sunce, čeona lampa, rezervna odeća..

 

 

                                                                                                              PLAN PUTA

 

Petak 00.00.–  Polazak iz Beograda sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske u 23;00 h. Noćno putovanje ka Bugarskoj sa usputnim pauzama.

Subota 00.00. – Planirani dolazak u Borovec (1350 m) oko 07:00 h. Pauza za doručak, kafu. Gondolom se prevozimo do Jastrebeca (2369 m) i nastavljamo pešačenje po ravnom terenu do planinarskog doma Musala (2389 m). Posle pauze za kafu, čaj nastavljamo do planinske kuće Everest (2720m)

Nedelja 00.00. – u jutarnjim časovima, 06.00 h krećemo na uspon. Kraće zadržavanje na vrhu i spust do doma. Sa svim stvarima nastavljamo do gondole i spuštamo se u ski centar, U Borovecu pravimo pauzu za ručak u nekom od restorana. U Beograd stižemo oko 23h.

 

Planinarski dom nema restoran. Zato treba poneti hranu sobom. U domu ima samo čaj, kafa i eventualno nekih grickalica. Sobe su višekrevetne i preporučuje se da se ponese tanja vreća (ima pokrivača) ili posteljina.

 

Vodič: Dragana Rajblović SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

 

 

 **U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.