Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                      Ovčar banja – Debela gora, Kađenica, Banjski potok

                                                                                  

 

        Debela gora je manje posećena pored mnogo poznatijih Ovčara i Kablara. Nalazi se sa strane Ovčara od koje je odvaja Banjski potok koji se uliva u Zapadnu Moravu. Na suprotnoj strani Zapadne Morave je Kablar i takođe manje poznata Orovica.
      Najviši vrh Debele gore je Branojevac, 792 m. Staza do vrha vodi uglavnom bukovom šumom i pored reke, a na pola puta nalazi se pećina Kađenica. Za vreme Hadži Prodanove bune, 1814. godine, narod je bežao od Turaka i jedini zaklon koji su pronašli bila je ova pećina. Turci su otkrili njihov zbeg, pa su na samom ulazu u pećinu naređali slamu i grmlje, koje su potom zapalili. Narod se ugušio dimom odnosno kadom i upravo tim događajem nastao je naziv „Kađenica“. Kosti ubijenih su bile u pećini sve do 1936. godine, da bi tada bile prebačene u dva sarkofaga – dve kamene grobnice, po zahtevu tadašnjeg vladike žičkog Nikolaja Velimirovića.
       Posle vrha Branojevac staza se spušta ka Banjskom potoku. Nazivaju ga još i Dučalovićki, a nastaje iz izvora koji se zove Studenac. U svom daljem toku skuplja vode sa drugih izvora, i niz živopisnu klisuru omeđenu padinom sela i Debelom Gorom silazi u Ovčar Banju,gde se uliva u Zapadnu Moravu.

         Ukupna dužina staze je 13 km sa oko 700 metara visinske razlike kumulativno.

 

    

 

Polazak iz Beograda je u 06:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

Kotizacija: 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.