Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                                   DELIBLATSKA PEŠČARA – ZAGAJIČKA BRDA

 

                                                                                                    

                                                               

           Deliblatska peščara se nalazi u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine je od oko 300 km² i predstavlja geomorfološki i biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope, sa moćnim naslagama peska i izraženim dinskim reljefom. Nevezani pesak je nekada bio izuzetan problem, jer se pod dejstvom košave razvejavao širokim prostorima Panonske nizije. Zbog toga je Deliblatska peščara nazvana “Evropska sahara”, ili “najstarija pustinja u Evropi”. Mase tog peska danas su, uglavnom, vezane vegetacijom, nastalom pošumljavanjem tokom poslednjih 180 godina, a koje je započeto 1818. godine za vreme Marije Terezije.

           Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara, odlikuje se veoma retkim pejzažima, očuvanim ekosistemima i retkim biljnim vrstama. Zbog posebnih ambijetalnih uslova, u peščari su se snimali filmovi, među kojima i remek delo “Ko to tamo peva”, ali i „Sv, Georgije ubiva aždahu“ i drugi.

 

504883792855683 504884429522286

 

 

         Na području peščare zastupljeno je oko 40 biljnih i preko 200 životinjskih vrsta. Ovaj rezervat prirode poznat je po plemenitoj divljači: jelenu i srni, ali i po tome što peščaru već vekovima naseljava vuk.

         Najveći ukras peščare su čuvena Zagajička brda. A boje im se menjaju u zavisnosti od godišnjeg doba. Prilazeći im očekujete da iz njih samo još izađu Hobiti.

         Pešačenje i uspon na Zagajička brda je pogodno i za početnike, obzirom da je visinska razlika kumulativnog uspona samo 150 metara. Ukupna dužina staze je oko 15 kilometara.

 

 

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. 

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

                                           

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, …), najmanje litar ipo vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (planinarske cipel)e, trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.