Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                          DELIBLATSKA PEŠČARA

                                                   Stepski božuri

 

 

         Deliblatska peščara se nalazi u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine je od oko 300 km² i predstavlja geomorfološki i biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope, sa moćnim naslagama peska i izraženim dinskim reljefom. Nevezani pesak je nekada bio izuzetan problem, jer se pod dejstvom košave razvejavao širokim prostorima Panonske nizije. Zbog toga je Deliblatska peščara nazvana “Evropska sahara”, ili “najstarija pustinja u Evropi”. Mase tog peska danas su, uglavnom, vezane vegetacijom, nastalom pošumljavanjem tokom poslednjih 180 godina, a koje je započeto 1818. godine za vreme Marije Terezije.

        Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara, odlikuje se veoma retkim pejzažima, očuvanim ekosistemima i retkim biljnim vrstama. Zbog posebnih ambijetalnih uslova, u peščari su se snimali mnogi filmovi. Na području peščare zastupljeno je oko 40 biljnih i preko 200 životinjskih vrsta. Ovaj rezervat prirode poznat je po plemenitoj divljači: jelenu i srni, ali i po tome što peščaru već vekovima naseljava vuk.

        Ovoga puta naš cilj je prelazak ravne staze ne manje od 15 km, a ne više od 20 km, sa „dugom“ pauzom i izležavanjem kod zaštićenih prirodnih retkosti kao što je Stepski i banatski božur, ali i neke druge vrste.

 

 

 

Polazak iz Beograda je sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Prijave i detalji: altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) 

 

 

                                    U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu!

 

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.