Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

                                             Vrh Mali Štrbac 626 mnv

 

 

Moćna reka, bogate šume, retke biljne i životinjske vrste, arheološke iskopine iz doba neolita, mesta za odmor, pešačke staze, najveći arheološki park pod otvorenim nebom, sve to i mnogo više nalazi se u Nacionalnom parku i jednoj od najlepših klisura u Evropi, Đerdapskoj klisuri.

Ovoga puta naš cilj je uspon na Mali Štrbac 626 mnv, jedan od najatraktivnijih vrhova Đerdapa sa čijih se stena pruža impozantan pogled na Dunav u njegovom najužem i najdubljem delu Veliki Kazan, kao i obalu Rumunije, s koje se uzdiže ogromna stena u koju je uklesan lik Decebala, poslednjeg kralja Dačana.

Sa usponom od 370 metara visinske razlike prećićemo 3,5 kilometara šumskom stazom posle čega izlazimo na greben koji vodi do vrha. Odmaramo se, razgledamo i uživamo u pogledu sa ovog jedinstvenog vrha.

 

 

 

Posle trekinga sledi krstarenje Dunavom i razgledanje lepota klisure sa vode u trajanju od 90 minuta.

 

                                                                                            PROGRAM KRSTARENJA

 

Ulazi se u Veliki i Mali kazan, mesto na kome je Dunav najuži (140m) i najdublji (90m) oivičen strmim liticama, čije se stene uzdižu do 300 metara u visinu.
Na izlazu iz Malog kazana prolazi se prirodno izletište i arheološki lokalitet Hajdučka vodenica. Prilikom arheoloških istraživanja pronađene su nekropole iz mezolita i gvozdenog doba, ostaci utvrđenja iz kasnoantikog perioda koje je obnavljano u vizantijskom periodu za vreme cara Justinijana. Lokalitet je bio naseljen sve do kraja XV veka.
S druge strane Dunava, Rumunske obale, je manastir Mrakonija, kao i stena sa uklesanim likom Decebala, poslednjeg kralja Dačana, koja se može fotografisati, ovoga puta iz blizine.

Trajanova tabla je možda i najznačajnija za obilazak i fotografisanje, obzirom da se može videti samo sa vode. Na tabli je na latinskom jeziku uklesano da su 105. godine po nalogu ovog rimskog imperatora spojene dunavske obale. Kao deo operacija protiv Dačana (teritorija današnje Rumunije), rimski carar Trajan je sagradio put od Beograda kroz Đerdapsku klisuru, sve do mesta gde je podigao most na Dunavu (Trajanov most). Gradnju puta je završio 103. godine, a ceo posao je ovekovečen pločom sa natpisom. Ploča je poznata kao Trajanova tabla (Tabula Traiana).

Na tabli je uklesan tekst na latinskom, koji u prevodu glasi: IMPERATOR CEZAR, BOŽANSKOG NERVE SIN, NERVA, TRAJAN AVGUST GERMANIK, VRHOVNI SVEŠTENIK, ZASTUPNIK NARODA PO ČETVRTI PUT, SAVLADAVŠI PLANINSKO I DUNAVSKO STENJE, SAGRADI OVAJ PUT.

Izgradnjom hidroelektrane Đerdap (1969.), rimski put je potopljen, a da bi Trajanova tabla bila sačuvana, odlučeno je da bude isečena i da se podigne 50 metara više.

 

     

 

     

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.