Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                 Arheološi lokaliteti, vodopad, pećina, Rajac planinarski dom

                                                                                                  

 

          Polazna tačka pešačenja je u selu Dići, vodi ka Ikonićima, vodopadu Crkvine i planinarskom domu na Rajcu. Ukoliko ostane vremena obićiće se i Purina pećina. Dužina staze je oko 16 km sa 700 metara visinske razlike i interesantna je i zbog arheoloških objekata.
       Selo Dići se nalazi na Ibarskoj magistrali, na putu za Gornji Milanovac, a najpoznatije je po svom arheološkom nasleđu Crkvi raškog stila i nekropolama sa kamenim pločama s kraja XIII veka. Na osnovu natpisa sa ktitorske nadgrobne ploče u crkvi sagradio ju je vlastelin Vlgdrag koji je živeo u periodu vladavine Kralja Milutina i Stefana Dečanskog. Oko crkve nastala je jedna od najvećih nekropola na području Srbije, koja obuhvata preko 180 nadgrobnih ploča neobičnog oblika iz XIV i XV veka.

 

 

         Na periferiji sela Ikonići, takođe se nalaze se ostaci srednjevekovnog manastira sa crkvom i nekropolom od stotinak grobova s kraja XIII veka. Uglavnom malo poznate javnosti u Srbiji. U crkvi su dva monumentalna kamena sarkofaga (i treći devastiran) za koje arheolog Dimitrije Madas u svojoj knjizi „Slavkovica“ tvrdi da pripadaju despotu Đurađu Brankoviću, njegovoj ženi Irini i njihovom sinu despotu Lazaru Brankoviću. Iako za to ima argumente, s druge strane nema materijalne dokaze, tako da sve ostaje na pretpostavci. Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice smešten je u kategoriju spomenika kulture od velikog značaja.
        Vodopad Crkvine nalazi se u gustoj šumi, koji kilometar udaljen od crkve u Ikonićima. Lepota i zanimljivost istog zavisi od količine vode i učestalosti padavina. Takođe 2 kilometra dalje nalazi se i pećina do koje je prilaz isto šumskom stazom. Ako ostane vremena obićiće se i pećina.                                                                                                                                                                                                                                                                       *Postoji mogućnost da na nekim delovima staza bude manje prohodna i obrasla.

 

Polazak iz Beograda je u 6:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 20:00 h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                    

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.