Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                 Crni vrh 1096m, Velika pleća 1017m, vodopad Vražji vir

 

                                                                                              

 

          Divčibare su poznato odmaralište na planini Maljen (1104m), jugoistočno od Valjeva, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 980 metara. Zbog povoljnog geografskog položaja ovde se susreću vazdušne mase iz Mediterana sa vazdušnim masama sa Karpata i Panonske nizije, što posebno obogaćuje vazduh jodom, te su između ostalog i zbog toga proglašene klimatskim lečilištem ili vazdušnom banjom. Posebno blagotvorno deluje na ljude koji imaju problema sa bronhitisom, astmom, anemijom…
           Predeli Maljena obiluju biljnim i životinjskim svetom, izvorima i potocima kao i predivnim pejzažima, što je uz dosta padina i uspona, najveći deo ove regije idealan za pešačke i planinarske ture.
         Jedan od najlepših delova Divčibara je Strogi rezervat prirode “Velika Pleća-Vražji Vir” u gornjem toku reke Bela Kamenica. Tu se nalazi manji vodopad Vražji Vir po kom je rezervat dobio ime.
          Sa Crnog vrha (1096 m) je fantastičan i širok pogled na Suvobor, Ovčar, Kablar, Povlen, Magleš, Jablanik i Medvednik. Pogled sa Velikih pleća jednako je impresivan kao i sa Crnog vrha.

           Staza kojom se krećemo je dužine oko 16 km sa oko 550 metara visinske razlike.

 

 

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 21:30 h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                    

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.