Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

        Divčibare – kanjon Bukovske reke, Golubac, greben Crveni breg

                                                                                                         

 

Divčibare je područje koji uz mnoge vrhove do kojih se dolazi kroz prostranstva mirisnih četinarskih šuma, zelenih livada i pašnjaka obiluje rečicama, izvorima, potocima, a pripadaju slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Jedna od njih je Bukovska reka koja izvire pod vrhom Golubac, teče živopisnom klisurom i kao pritoku prima Crnu reku.
Između klisure Crne reke i Bukovske uzdiže se greben Crveni breg koji četinarskom šumom vodi do Sedla, vrha Mali Golubac 995 m i potom vrha Golubac 1056 m. Uspon ovom stazom je prava nirvana uz opojne mirise i lepote šume.

 

 

Od vrha Golubac staza dalje vodi nizbrdo u kanjon Bukovske reke pored koje se ide ka Podbukovima, odnosno mestu gde je bila i startna tačka pešačenja. Za razliku od akcije klisurom Crne reke, ovde nema kvašenja (još manje kupanja ). Bukovska reka se prelazi samo na dva mesta (s kamena na kamen).
Dužina staze je 14 kilometara, sa kumulativnom visinskom razlikom od 600 metara.

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Dođite ranije jer krećemo tačno u 6:00h. Povratak se očekuje do 21:00 h.

 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com                                                                                       

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu dok smo na pešačenju. Obući se prikladno uslovima (duboke planinarske cipele), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.