Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                  Ljuti krš, Crni vrh, Golubac, Kraljev sto

 

Divčibare su poznato odmaralište na planini Maljen (1104m), jugoistočno od Valjeva, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 980 metara. Zbog povoljnog geografskog položaja ovde se susreću vazdušne mase iz Mediterana sa vazdušnim masama sa Karpata i Panonske nizije, što posebno obogaćuje vazduh jodom, te su između ostalog i zbog toga proglašene klimatskim lečilištem ili vazdušnom banjom.

Na Divčibarama postoje četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir.
Predeli obiluju biljnim i životinjskim svetom, izvorima i potocima kao i predivnim pejzažima.

Zbog obilja padina i uspona, najveći deo regije Divčibara idealan je za pešačke i planinarske ture.

 

 

 

Naš plan je kružna tura, oko 16 km, kojom ćemo proći više vrhova kao što su Golubac 1050 m, Ljuti Krš 962m, Crni vrh 1093m i Kraljev sto 1103 m. Staza je kombinovana, vodi kroz borove šume, livade, uz reku i potoke sa kumulativnom visinskom razlikom do 500 metara.

 

Polazak iz Beograda je sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21h

Prijave: se vrše na mail altionline@gmail.com

Vodič; Dragana Rajblović SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu!

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa hranom (sendviči, suvo voće, koštunjavi pladovi…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, zaštitni faktor za sunce, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu tokom šetnje. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.