Posted by & filed under Najave, Planinarske akcije u Svetu.

 

 

                                                 Dolomiti – Italija

 

                                                                                                        09. – 13.08.                                     

 

         Dolomiti ili Dolomitski Alpi su planinski venac u Istočnim Alpima u Italiji, proglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO- a, a koje je Franc Kafka nazvao jednim od najlepših koje je ikada video. Za vreme Prvog svetskog rata ovde su se vodile teške borbe po surovom terenu, između italijanske i austrougarske vojske, čemu svedoče brojna skloništa, tuneli, rovovi, a posebno Via ferate (gvozdeni putevi) napravljeni da olakšaju prolaz vojsci preko strmih i neprohodnih stenovitih litica.
         Ove okomite stene, koje krase šume i zelene pitome doline u svakom momentu izgledaju kao na razglednici, pa ne čudi što Dolomite posećuju ljudi iz svih krajeva sveta.

 

                                                                                                    PROGRAM PUTA

 

09.08. – iz Beograda polazimo u 06:00h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Putujemo autoputem do Slovenije sa usputnim pauzama za toalet i kafu. Pauza za ručak u Sloveniji. U predvečenjim časovima smeštaj u planinarskom domu u Doloimitima.

10.08. – Tre Cime di Lavaredo – od planinarskog doma krećemo na stazu Tre Cime di Lavaredo. što je jedno od najspektakularnijih pešačenja u Dolomitima. Tri masivna stenovita uzvišenja – Cima Piccola 2857m, Cima Grande 2999m i Cima Ovest 2973m – simbol Dolomita i svetske baštine Uneskа, uzdižu se iz talasastog pejzaža planinskog masiva, okružena neverovatnim pogledima, a tokom letnjih meseci i divljim cvećem. Na delu staze je i stanište mrmota, čije hitro skakutanje upotpunjuje doživljaj.
Staza, koja je kružna, kreće od planinarskog doma Rifuzio Auronzo. Pešačenje traje 4-5 sati sa pauzama (aktivno 3:30h), dužine je 11 km, sa 530 metara kumulativnog uspona. Na celoj stazi se nalaze planinarski objekti u kojima se može osvežiti pićem.
Završetak kružne staze kod planinarskog doma Auronzo ujedno nije i kraj pešačenja (osim za ne koji to žele). Jer sledi još jedan kraći trek, tj staza Cadini di Misurina od svega 4 km i 220 metara kumulativne visinske razlike. Na stazi se osećate kao u filmu “Gospodar prstenova” i to mesto je jedan od najčešćih motiva na brojnim Instagram fotkama iz Dolomita.

 

 

 

11.08. – Lago di Sorapis – tirkizno jezero okruženo stenovitim vrhovima nalazi se na 1925 metara nadmorske visine. Tirkizno zelenu boju jezero ima zahvaljujući ledenoj prašini s obližnjih vrhova i lednika koji ga okružuju, dok je dno jezera obloženo krečnjakom te mu pored boje daje i „mlečni“ izgled. Takođe boje se menjaju u zavisnosti od vremenskih uslova.
Polazak u 06:00 h, iz planinarskog doma busom (30 min vožnje 14 km) do Passo Tre Croci. Staza može biti kružna ili se vratiti istim putem. Kružna je teža, ima 15 km i oko 900 metara visinske razlike kumulativno, dok je ova kojom se vraća istim putem duga 13 km i 450 mvrk. Kružna je teža, ali i lepša, pruža dodatne panoramske poglede na Dolomite, prolazi se vrh Forcella Marcuoira 2307m, neki delovi staze imaju litice, ali je bezbedna i ima sajle, neki delovi su sa “uzanim” prolazima po stenama, ima nizbrdicu na kojoj je potreban oprez zbog sipara, te zahteva planinarsko iskustvo i nikako nije za početnike.
Bliže jezeru je planinarski dom Refugio Vandelli gde se može popiti nešto, dopuniti voda, a glavna pauza je na samom jezeru posle čega se grupa deli i ide kružnom ili istom stazom nazad. Ona koja se vraća istom stazom biće pola sata – sat vremena u prednosti te može napraviti dužu pauzu na jezeru ili u domu.
Po dolasku na cilj krećemo oko 12 km busom do najpopularnijeg gradića u Dolomitima, Cortina D’Ampezzo. Slobodne aktivnosti do večernjih časova i povratak u dom.

 

 

 

12.08. Monte Piana 2324 m – polazak u 06:00 h (sa svim stvarima), 7 km vožnje 20 min do jezera Misurina odakle se startuje na uspon. Sa Monte Piane pruža se prelep pogled od 360 stepeni prema najpoznatijim vrhovima Dolomita, na jezera… Mesto je poznato i kao glavni front u kom je živote izgubilo 14.000 vojnika tokom Prvog Svetskog rata. Tu se nalazi i muzej na otvorenom, u planinarskom domu je muzej sa slikama i manjim predmetima iz rata, a u okolini vrha ima rovova, kao I drugih obeležja.
Staza do vrha vodi starim vojnim putem, dužnine je 13 km sa oko 600 metara visinske razlike kumulativno.

 

 

Po završenom treku ostajemo na jezeru Misurina gde su slobodne aktivnosti (ručak, obilazak jezera…) do večernjih časova kad krećemo za Srbiju. Noćnja vožnja. Dolazak u Beograd 13.08. u jutranjim časovima.

 

Kotizacija  350 e  i u istu je pored ostalih troškova uračunat i smeštaj u planinarskom domu (višekrevetne sobe sa 6 ležajeva)

Polazak iz Beograda je 09.08. u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

Vodič: Dragana Rajblović , SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

Prijave na mail altionline@gmail.com

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Smeštaj je u planinarskom domu Auronzo. Sa sobom morate poneti tanju vreću za spavanje ili posteljinu. Na krevetima ima jastuka i jorgana. Poneti i peškir i papuče za dom. Na svakom spratu ima toalet i tuš kabina. Tuširanje se naplaćuje 5 evra (za dve osobe). Takođe u domu možete kupiti za 5 – 6 evra papirnu posteljinu.

Ishrana: u domu se može kupiti lanč paket za dnevne izlete.12 evra – 1/2 l vode, sendvič, voćka i biskvit. Pauze od pešačenja su kod raznih planinarskih domova koji imaju hranu. Prvog dana putovanja zaustavljamo se u Sloveniji za ručak. 11.08. svraćamo u grad Cortina D’Ampezzo, gde se može ručati. 12.08. kod jezera Misurina se zadržavamo gde se takođe može jesti. Ako nećete ručak iz domova, onda je najbolje hranu poneti sa sobom, kao i za doručke. 

 

Za pešačke ture sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu ili kolima tokom pešačenja. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.