Posted by & filed under Najave, Planinarske akcije u Svetu.

 

 

                                                 Dolomiti – Italija

 

                                                                                                         09. – 13.08.

 

         Dolomiti ili Dolomitski Alpi su planinski venac u Istočnim Alpima u Italiji, proglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO- a, a koje je Franc Kafka nazvao jednim od najlepših koje je ikada video. Za vreme Prvog svetskog rata ovde su se vodile teške borbe po surovom terenu, između italijanske i austrougarske vojske, čemu svedoče brojna skloništa, tuneli, rovovi, a posebno Via ferate (gvozdeni putevi) napravljeni da olakšaju prolaz vojsci preko strmih i neprohodnih stenovitih litica.
         Ove okomite stene, koje krase šume i zelene pitome doline u svakom momentu izgledaju kao na razglednici, pa ne čudi što Dolomite posećuju ljudi iz svih krajeva sveta.

 

                                                                                                    PROGRAM PUTA

 

09.08. – iz Beograda polazimo u 06:00h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Putujemo autoputem do Slovenije sa usputnim pauzama za toalet i kafu. Pauza za ručak u Sloveniji. U predvečenjim časovima smeštaj u planinarskom domu u Doloimitima.
10.08. – Tre Cime di Lavaredo – od planinarskog doma krećemo na stazu Tre Cime di Lavaredo. što je jedno od najspektakularnijih pešačenja u Dolomitima. Tri masivna stenovita uzvišenja – Cima Piccola 2857m, Cima Grande 2999m i Cima Ovest 2973m – simbol Dolomita i svetske baštine Uneskа, uzdižu se iz talasastog pejzaža planinskog masiva, okružena neverovatnim pogledima, a tokom letnjih meseci i divljim cvećem. Na delu staze je i stanište mrmota, čije hitro skakutanje upotpunjuje doživljaj.
Staza, koja je kružna, kreće od planinarskog doma Rifuzio Auronzo. Pešačenje traje 4-5 sati sa pauzama (aktivno 3:30h), dužine je 11 km, sa 530 metara kumulativnog uspona. Na celoj stazi se nalaze planinarski objekti u kojima se može osvežiti pićem.
Završetak kružne staze kod planinarskog doma Auronzo ujedno nije i kraj pešačenja (osim za ne koji to žele). Jer sledi još jedan kraći trek, tj staza Cadini di Misurina od svega 4 km i 220 metara kumulativne visinske razlike. Na stazi se osećate kao u filmu “Gospodar prstenova” i to mesto je jedan od najčešćih motiva na brojnim Instagram fotkama iz Dolomita.

 

 

11.08. – Lago di Sorapis – tirkizno jezero okruženo stenovitim vrhovima nalazi se na 1925 metara nadmorske visine. Tirkizno zelenu boju jezero ima zahvaljujući ledenoj prašini s obližnjih vrhova i lednika koji ga okružuju, dok je dno jezera obloženo krečnjakom te mu pored boje daje i „mlečni“ izgled. Takođe boje se menjaju u zavisnosti od vremenskih uslova.
Polazak u 06:00 h, iz planinarskog doma busom (30 min vožnje 14 km) do Passo Tre Croci. Staza može biti kružna ili se vratiti istim putem. Kružna je teža, ima 15 km i oko 900 metara visinske razlike kumulativno, dok je ova kojom se vraća istim putem duga 13 km i 450 mvrk. Kružna je teža, ali i lepša, pruža dodatne panoramske poglede na Dolomite, prolazi se vrh Forcella Marcuoira 2307m, neki delovi staze imaju litice, ali je bezbedna i ima sajle, neki delovi su sa “uzanim” prolazima po stenama, ima nizbrdicu na kojoj je potreban oprez zbog sipara, te zahteva planinarsko iskustvo i nikako nije za početnike.
Bliže jezeru je planinarski dom Refugio Vandelli gde se može popiti nešto, dopuniti voda, a glavna pauza je na samom jezeru posle čega se grupa deli i ide kružnom ili istom stazom nazad. Ona koja se vraća istom stazom biće pola sata – sat vremena u prednosti te može napraviti dužu pauzu na jezeru ili u domu.
Po dolasku na cilj krećemo oko 12 km busom do najpopularnijeg gradića u Dolomitima, Cortina D’Ampezzo. Slobodne aktivnosti do večernjih časova i povratak u dom.

 

 

12.08. Monte Piana 2324 m – polazak u 06:00 h (sa svim stvarima), 7 km vožnje 20 min do jezera Misurina odakle se startuje na uspon. Sa Monte Piane pruža se prelep pogled od 360 stepeni prema najpoznatijim vrhovima Dolomita, na jezera… Mesto je poznato i kao glavni front u kom je živote izgubilo 14.000 vojnika tokom Prvog Svetskog rata. Tu se nalazi i muzej na otvorenom, u planinarskom domu je muzej sa slikama i manjim predmetima iz rata, a u okolini vrha ima rovova, kao I drugih obeležja.
Staza do vrha vodi starim vojnim putem, dužnine je 13 km sa oko 600 metara visinske razlike kumulativno.