Posted by & filed under Najave, Planinarske akcije u Svetu.

 

 

          Durmitor – Bobotov kuk 2522 m, Prutaš 2393 m, Ćurevac 162 5m i pogled na duboki kanjon Tare 

 

                                                                                                           27.06. – 30.06.                                            

 

     Durmitor je planina i nacionalni park u Crnoj Gori, a najviši vrh je Bobotov kuk visok 2.522 metara. Predeli Durmitora, po lepoti i neokrnjenosti su retko i autentično delo prirode. Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja je prostrana visoravan na 1500 metara nadmorske visine, koju presecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2000 metara nadmorske visine. Posebnu draž ovom masivu daje 18 ledničkih jezera.

 

 

 

                                                                           PROGRAM PUTA

 

27.06. – polazak u 15h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Oko 22-23h dolazak na Durmitor. Smeštaj/noćenje.

28.06. u 07:00 polazak autobusom do Dobrog dola i prevoja Sedlo (1907m) odakle startujemo uspon na Bobotov kuk (2522m). Staza vodi pored atraktivnog grebena Zupci, jezerceta Zeleni vir do Sedla i potom preko Velike previje na vrh odakle se pruža pogled na Škrčka jezera, vrh Soa – Đevojka, Šarene pasove, Prutaš i druge.
Povratak je istom stazom. Prelazi se ukupno 10 km sa kumulativnom visinskom razlikom oko 800 metara. Povratak u smeštaj u popodnevnim satima. Za uspon na Bobotov kuk potrebno je imati šlem na glavi.

29.06. – u 06:00 polazak autobusom do Dobrog dola i prevoja Sedlo (1907m) odakle startujemo uspon na Prutaš 2393 m čiji se vertikalni prutovi poput vodopada spuštaju niz njegove stene. Sa vrha se pruža spektakularan pogled na Durmitor. Sa Prutaša se spuštamo na Škrčka jezera koja spadaju u red najviših hidrografskih objekata na Durmitoru na 1700-1750 mnv.                                                                                                                              Posle pauze na jezerima vraćamo se ka početnoj tački tj Sedlu kružnom stazom. Visinska razlika kumulativno je oko 1200 metara, a dužina staze je 16 km. Staza se prelazi sa sve pauzama za 09-10 h ukupno.

Alternativa: na Durmitoru ih ima mnogo. Može se žičarom ići na vrh Savin kuk, šetati do Crnog, Zminjeg i drugih jezera, ili voziti bicikl u Žabljaku ili do jezera… 

30.06 – u 07:00 polazimo autobusom do mesta odakle krećemo ka vrhu Ćurevac 1625 m sa kog se pruža najlepši vidikovac na okomite litice kanjona Tare. Prećićemo kružnu stazu u dužini oko 6 -7 kilometara sa 200 metara visinske razlike, posle čega krećemo za Beograd, sa usputnom pauzom na mostu na Đurđevića Tari i u Srbiji za ručak.

 

 

Kotizacija: 10.000,oo dinara (ili 85 evra

U kotizaciju nije uračunat smeštaj koji je 13,5 – 15 evra po noćenju (tri noćenja – dvokrevetne i trokrevetne sobe sa svojim kupatilom). Smeštaj se plaća direktno vlasniku.

Ulazak u NP Durmitor plaća se 6 evra

Ishrana: možete iz Beograda poneti hranu, kupiti je tamo u marketu ili jesti u obližnjim restoranima.

Prijave na mail: altionline@gmail.com                                                                                                        

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452) Br. mob: 0641600522

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

                                        

Za pešačenja sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu), faktor za zaštitu od sunca, kapu/maramu. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.