Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                     Fruška gora 

 

                                                                                                                        15.01.

 

         Nacionalni park Fruška gora se nalazi u Vojvodini, u Srbiji, nedaleko od Novog Sada. Proglašen je nacionalnim parkom 1960. godine. Najviši vrhovi su Crveni čot (538 m), a tu su i Orlovac i turistički centar Iriški venac. Pruža se duž desne obale Dunava i duga je 80 km, a široka 15 km.

         Pašnjaci i plodno zemljište, vinogradi i voćnjaci ukrašavaju padine i niže delove, dok su površine na višim nadmorskim visinama (iznad 300 m.n.v.) pokrivene gustim, listopadnim šumama. Na prostoru nacionalnog parka raste oko 1.500 vrsta biljaka, a među njima je veliki broj lekovitih. Životinjski svet je veoma bogat i raznovrstan. Zahvaljujući jedinstvenim i veoma brojnim fosilnim ostacima flore i faune, Fruška gora se naziva i „ogledalom geološke prošlosti“. Posebnu vrednost, biser Fruške gore, predstavlja 16 pravoslavnih manastira, poznatih po specifičnoj arhitekturi, bogatim riznicama, bibliotekama i freskama. Fruška gora je poznata i po brojnim arheološkim lokalitetima iz praistorijskog i istorijskog perioda.

 

 

       Na kružnoj stazi proćićemo: Iriški venac 509 m, Brdo Crni čot 482 m, napušteni kamenolom Orlovo bojište, koje se danas koristi kao alpinističko vežbalište, naselje Popovica (mogućnost okrepe u nekom od planinarskih domova), Popovičko jezero, Dunavski vidikovac na brdu Čukale iznad Starih Ledinaca, ostatke srednjovekovne crkve, koja je obeležena kao manastir Savinac, ali se u literaturi pominje i pod imenom Crkvište Svetog Đorđa, izvor Zvečan, Ledinačko jezero i izletište Kraljeva stolica 503m.

Staza je dužine oko 15 kilometara, sa kumulativnom visinskom razlikom oko 710 metara.

Polazak je sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

   

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje litar ipo vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i sportsku jaknu prilagođenu godišnjem dobu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.