Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

           Fruška gora – Bešenovo – Letenka – Šuljamačka glavica

                                                                                         

 

Na redu je pešačka tura na Fruškoj gori od sela Bešenovo do Letenke 6.5 km i 300 metara visinske razlike, a potom nastavak još 10 km                                i 350 metara visinske razlike kružnom stazom ređe posećenom stranom Fruške gore. Na akciju mogu i početnici, prvi deo staze.

 

 

 

         Ime sela Bešenovo potiče od mađarskog naziva za Pečenege – Biseni, varvarskog plemena koje je imalo važnu ulogu u odnosima između vizantijske i ugarske države u XI veku. Danas je to mesta sa svega stotinka stanovnika. Ovde se nalazi i Bešenovački manastir koji je u toku obnove. Prema predanju, manastir je osnovao srpski kralj Dragutin krajem 13. veka. Tokom Drugog svetskog rata manastir je uništavan od strane ustaša, da bi bio bombardovan 1944. godine. Sačuvani su samo delovi ikonostasa. Bešenovo je tada gotovo potpuno uništeno i decenijama nije bilo obnavljano – sve do 2013. godine, kada je počela opsežna obnova Manastira.

         Put nas dalje vodi do izletišta Jabuka postavljeno na blago talasastoj zaravni sa proređenim, ali prostranim krošnjama. Na centralnom mestu je spomen-obeležje i veliki kamen posvećen partzanima. Nadomak Jabuke je i izletište Letenka smešteno u središnjem delu Fruškogorja i jedno od najpoznatijih i najvećih izletišta.

         Posle kratke pauze, početnici koji ne žele dalje da pešače mogu ostati kod Letenke (tu će i bus doći) i šetati okolinom izletišta. U tom slučaju će ostatak grupe koja nastavlja pešačenje morati da čekaju oko 3 sata. Grupa koja nastavlja (još 10 km, 350 metara visinske razlike) ide kružnom stazom na Šuljamačku glavicu koja se nalazi na južnim padinama Fruške gore, na samom obodu šume, sa nadmorskom visinom od 150 metara. Sa ovog mesta pruža se širok pogled na ravni Srem. Cela kružna staza na ovom potezu je veoma lepa, sa raznovrsnim terenima i drugačija od ostalih delova Fruške gore. Takođe je jedna od lepših staza.                                                                                                                                                      Po završetku kružne staze bus nas čeka na Letenki. Ukoliko bude ostalo vremena obićićemo dodatno još neku atrakciju Fruške gore.

 

Polazak iz Beograda je u 6:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 20:00 h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                    

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.