Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                  Gledićke planine od manastira Kalenić 

 

                                                                                                                

 

           Gledićke planine se nalaze u Šumadiji. Prostiru se u pravcu severozapad-jugoistok u dužini od oko 35 kilometara, između Kragujevca na severu, Gruže na zapadu, Levča na istoku i Zapadne Morave na jugu. Gledićke planine su najviše šumadijske planine. Najviši vrh je Samar, sa 922 metara nadmorske visine, zatim Jasenovita glava 906 m, Crni vrh 897m, Šljata stena 868 m i drugi.
        Manastir Kalenić je zadužbina velmože despota Stefana Lazarevića. Crkva je sagrađena i oslikana između 1407. i 1413. g. Po likovnim vrednostima manastir se ubraja među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji. Moravska crkva, bogato je dekorisana spolja, a freske spadaju među najbolje sačuvana ostvarenja živopisa 15. veka.

 

 

Naša staza, koja je kružna, počinje od manastira Kalenić ka vrhu Cerovik 744 m, dalje Šiljata stena, Jasenovita glava odakle nastavljamo južno i potom skrećemo levo ka početnoj tački. Ukupne je dužine oko 17 km, sa 600 metara visiinske razlike.

 

Polazak iz Beograda je u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22h.

 

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen                                       

                                                                                                                                      

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.