Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

 

 

                         Akcija u Gornjačkoj klisuri se organizuje za dve grupe učesnika.Jedna ide na planinarenje tj.uspone na vrhove                                                                       Veliki i Mali Vukan, a druga grupa na uspon “gvozdenim putem” odnosno Via feratom.

 

 

                      Gornjačka klisura – Veliki (825m) i Mali (752) Vukan 

 

                                                                                                             

 

          Kroz planinsku oblast protiče reka Mlava i u delu svoga toka obrazuje čuvenu Gornjačku klisuru, koja označava ulazak u Homolje i usečena je između Malog (752 m) i Velikog Vukana (825m) sa desne i vrha Ježevac (675m) sa leve strane toka Mlave.

          Na samom ulazu u klisuru, putnik je zadivljen ostacima manastira Blagoveštenje uzidanog u vertikalne stene. Nedaleko od Blagoveštenja je manastir Gornjak sagrađen u 14. veku kao zadužbina Kneza Lazara.

 

 

            Za trek je planirana staza koja startuje iz sela Ždrelo kod manastira Svete Trojice i vodi ka Velikom Vukanu, potom Malom Vukanu i zatim se spušta drugom stranom ka česmi Četiri lule nedaleko od Blagoveštenja uzidanog u stene. Staza je duga oko 10 kilometara, sa visinskom razlikom od oko 700 metara. Po završenom pešačenju može se obići manastir tvrđava u steni Blagoveštenje i klisura reke Mlave. 

 

Polazak iz Beograda je u 07:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21:30h

Polazak sa 06:00h je pomeren za 07:00 zbog pomeranja sata tj letnjeg računanja vremena.

 

Prijave na mail altionline@gmail.com                                                                                                                                                                     

Vodič: Dragana Rajblović 

 **U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen                

 

 

                                       Via Ferrata – Gvozdeni put

 

        Dok jedan deo ekipe ide na Vukane, drugi se penje Via Feratom.

      „Via ferrata“ je italijanski naziv za obezbeđenu planinsku stazu kroz teško pristupačne stenovite terene, a u prevodu znači — gvozdeni put. Sastoji se najčešće od metalnih nogostupa, čeličnih sajli koje se pružaju uzduž puta, gvozdenih klinova i lestvica pričvršćenih za stenu. Ferata može biti horizontalna, vertikalna i sve između toga, a može se koristiti kako za uspon, tako i za silazak.
       Ferata je napravljena za turiste rekreativce i omogućava im da se nađu na liticama na koje se penju alpinisti, ali bez korišćenja sopstvene veštine penjanja i upotrebe penjačke opreme, što bi podrazumevalo završeni alpinistički tečaj i redovno bavljenje penjanjem.
       Za korišćenje via ferate neophodna je fizička i psihička pripremljenost učesnika. Za ocenjivanje tehničke težine uspona postoji više skala na međunarodnom nivou.
     

 

 Ferata u Gornjačkoj klisuri kojom ćemo se penjati ima sledeće karkteristike:

• ukupna dužina trase uspona (do Kudelinove tvrđave) 1100 m
• pristup do ferate 5 min
• dužina postavljene sajle 400 m
• visinska razlika 330 m
• postoji XII sekcija ferate, težine B, C, D
• ferata je opremljena čeličnim klinovima i sajlom, bez metalnih gazišta
• oko ferate postoje markirane staze za evakuaciju sa ferate, osim pored IV i XII sekcije. Zbog konfiguracije terena ove staze su prilično strme i u nekim delovima eksponirane, ali svako ko bude želeo da odustane od daljeg uspona imaće priliku u navedenim sekcijama.
• procenjeno vreme za prelazak je najmanje 3h
• Ishodna tačka ferate je Kudelinova tvrđava na grebenu Malog Vukana. Odatle je povratak strmijom, ali i veoma atraktivnom stazom ka česmi „4 lule“ (oko 1h hoda).

Potrebna oprema: sertifikovana oprema šlem, pojas, ferata set. Poželjne su i rukavice bez prstiju (odlične su one za teretanu)                                     Ko nema opremu za feratu, prilikom prijave treba da nam naglasi, zbog rezervacije za iznajmljivanje.
Opasnosti: odron kamena, okliznuće i pad, ujed zmije, udar groma, dehidracija
Tehničke zahtevnosti: bez nogostupa

Broj učesnika: Na jednog ferata vodiča ide najviše 8 planinara učesnika ferate.

 

Polazak iz Beograda je u 07:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21:30h

Polazak sa 06:00 h je pomeren za 07:00 zbog pomeranja sata tj letnjeg računanja vremena.

 

Prijave na mail altionline@gmail.com                                                                                                                                                                      Vodiči: Dragana Rajblović i Marko Nikolić

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen 

                            

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.