Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                Gornjačka klisura – vrh Ježevac 675 m

 

 

Kroz planinsku oblast protiče reka Mlava i u delu svoga toka obrazuje čuvenu Gornjačku klisuru, koja označava ulazak u Homolje i usečena je između Malog (752 m) i Velikog Vukana (825m) sa desne i vrha Ježevac (675m) sa leve strane toka Mlave.                                                                    Na samom ulazu u klisuru, putnik je zadivljen ostacima manastira Blagoveštenje uzidanog u vertikalne stene. Nedaleko od Blagoveštenja je manastir Gornjak sagrađen u 14. veku kao zadužbina Kneza Lazara.

 

 

Uspon ka vrhu Ježevac vodi kroz živopisne šumske predele, ali i stazom između stenovitih formacija sa kojih se pruža pogled na suprotnu          stranu okomitih litica klisure. Sa vrha se spuštamo drugom stranom, kroz bukovu šumu i izlazimo na manastir Gornjak gde nas čeka bus.
Ukupna dužina staze je 8 kilometara sa oko 520 metara visinske razlike uspona.
Ako neko ne želi da pešači može busom nastaviti do manastira Gornjak i tamo uživati u prirodi.

 

 

Popodnevni sati rezervisani su za relaksaciju tela i mišića posle rekreativnog hodanja. Tačnije u bazenima sa termalnom lekovitom vodom i akva parkom u hotelu Mlavske terme u Banji Ždrelo.

Njene termalne vode imaju konstantnu temperaturu od oko 40 C tokom cele godine. Tako se bazeni u banji koriste svih 12 meseci u godini. Svaki bazen je sa različitom temperaturom vode. Voda je inače dobra za hronične reumatske, ginekološke i kožne bolesti. Cena po osobi za najavljenu grupu je 500 dinara. U sklopu akva parka nalazi se i etno restoran sa nacionalnim jelima.

 

 

 

 

Polazak iz Beograda je sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Dođite ranije jer krećemo tačno u 7:00h.
Povratak se očekuje do 21:00 h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

SK Alti – www.alticlub.org.rs

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu tokom hodanja. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.