Posted by & filed under Uncategorized.

 

                     

                                                  Grčka – Pilion

 

                                                                                                 

 

          Pilion (Pelion) je oblast visokih planina sa bogatom vegetacijom i veliko poluostrvo sa kristalno čistim morem na dugim peščanim plažama.Nalazi se u srcu Grčke, između Atine i Soluna odnosno u jugoistočnom delu Tesalije. Smatra se najlepšom planinom u Grčkoj, a legenda kaže da je planina bila letnjikovac bogova sa Olimpa
         Ovo poluostrvo sa istoka zapljuskuju talasi Egejskog mora, a sa zapada zaliv Pagasitikos. Volos predstavlja kulturni i administrativni centar regije. Pilion je bogat istorijom i mitologijom, a njegov naziv potiče od mitskog kralja Peleusa, odnosno Peleja, iz čijeg se braka sa nimfom Tetidom rodio legendarni grčki junak Ahil.
         Pilion ima izuzetno zdravu i umerenu klimu. Pod uticajem je šumovite planine i Egejskog mora, zbog čega tokom letnjih meseci temperatura ne prelazi 26 C, sem u julu i avgustu kad može biti malo viša.
        Na njegovoj teritoriji smeštena su i 24 sela, koje karakteriše tradicionalna pilionska arhitektura, kamene zgrade napravljene od sivog, plavog ili zelenog argilošista i crvene gline. Zgrade se, uglavnom, grade na padinama, i sve imaju terase što im omogućava fantastičan pogled na okolinu.
       I dok je veći deo Grčke i Balkanskog poluostrva sa dolaskom Turaka ekonomski tavorio, Pelion (kao i Zagori na severu Grčke) je bio mesto neočekivanog prosperiteta. Jedano od važnih razloga za to je što se Turci nisu previše interesovali za planinske predele bez mnogo obradive zemlje. Mnogi Grci iz susedne tesalijske ravnice su prebegli na Pelion jer su se tu osećali bezbednije.
Sve ovo doprinelo je neočekivanom bogatstvu u raštrkanim planinskim živopisnim selima, koje je i danas vidljivo jedinstvenim šarmom kroz tradicionalnu arhitekturu starih trgovačkih kuća i popločanih puteva i mostova, neka od njih su Kala Nera, Koropi, Afisos, Milina…
        Pilion obiluje brojnim plažama, kako onim sa finim mekanim peskom, tako i sa kamenitim tlom, dok je voda kristalno čista.

 

                                                   

 

 

                                                               Naš cilj je aktivni odmor uz obilaske atrakcija i pešačke ture

 

Kala Nera je primorsko naselje smešteno u zalivu Pagasitikos. Kala Nera je udaljena 18 kilometara istočno od grada Volosa i pripada opštini Milies. Kala Nera u prevodu sa grčkog jezika znači ’Dobra voda’.
Selo Milies je poznato po najvećim i najboljim jabukama u regionu, građeno je u stilu amfiteatra, okruženo je zelenilom,U ovom selu je biblioteka u kojoj se čuvaju retke knjige, Muzej folklora i trobrodna bazilika. Podno sela je železnica do koje ima putokaza, odakle kreće turistički vozić. Nedaleko od stanice u Miliesu je po predanju pećina kentaura Hirona.
Malo selo Vyzitsa iz kog se pruža prelep pogled na zaliv Pagastikos. Ovde je očuvana tradicionalna arhitektura. Vile u ovom mestu su visoke sa drvenim šalonima i uzanim prozorima. U Vizici se može posetiti manastir Agios Ioannis i kapela Zoodochos Pighi, sagrađeni su u 18. veku.
Ano Lehoni je tokom hrišćanskog perioda nosilo ime Metoni i nalazi se na brdu Nevestiki. I dan danas se ovde mogu videti ostaci tog drevnog grada. Na brdu Nevestiki se nalazi i vila Kontos za koju se smatra da je ukleta.

 

 

                                                                                          Od pešačkih akcija ićićemo na:

 

1. Kružnu stazu dugu 12 km sa obilaskom vidikovaca i dva vodopada na relaciji Kala Nera – Milies – Vizica – Kala Nera.
2. Pešačenje 7 km do početne stanice čuvenog vozića sa 4 vagona (grčki Ćira) u mestu Ano Lehonia. Karte su oko 10-15 evra po osobi, a vožnja je nezaboravna avantura prelepim zelenim padinama poluostrva Pelion. Sa širinom koloseka od samo 60 cm, ova linija je jedna od najužih na svetu. Područje između mesta Ano Lehonia i Milies je planinsko, ispunjeno bujnom zelenom vegetacijom, uglavnom sa ravnim drvećem, maslinama i borovima. Nadmorska visina omogućava spektakularan pogled na zaliv Pagasitik. Dodajte tome činjenicu da je maksimalna brzina ovog voza samo 20 km/h i biće vam jasno koliko ćete uživati u posmatranju klisura, veličanstvenih starih mostova, starih železničkih stanica i tunela poluostrva Pelion. Po završenoj vožnji u Milesu, spuštamo se alternativnom stazom (dužine 8 km) u Kala Neru.
3. Kala Nera-Koropi-Kala Nera 7 km
4. Staza Kala Nera – selo Pinakates – Kala Nera 12 km

 

Fakultativno se može obići grad Volos, susedno ostrvo Skiatos ili nešto drugo po želji.

 

Smeštaj je u mestu Kala Nera, gde je i istoimena peščana plaža, jedna od najpoznatijih i najpopularnijih na strani zaliva Pagasitikos. Studiji od (2,3 ili 4 kreveta) su u samom centru Kala Nere i nalaze se na 100 metara od plaže.

Cena je 340 evra po osobi (za dvokrevetni studio), 310 e (trokrevetni) i 300 e (četvorokrevetni studio)

Cena obuhvata: prevoz autobusom, noćenje u studijima, vođenje planinarskih tura. 

Cena ne obuhvata: turističku taksu (1,5 evra po danu), ishranu, fakultativne izlete, gradski prevoz i ostale lične i nepomenute troškove.

Planinarsko – pešačke akcije startuju iz mesta boravka tj Kala Nere. Za pojedine će se koristiti gradski prevoz i turistički voz. Cena gradskog prevoza nije uračunata u cenu putovanja.     

Polazak iz Beograda je 03.09.2024. u 19h autobusom turističke klase (klima/video/audio). Povratak je 14.09.2024. u večernjim časovima.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

 

Za pešačke ture sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjave plodove, voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu). Obući se prikladno pešačenju i vremenskim uslovima. Obuća (planinarske plitke cipele ili patike koje imaju krampone, koje se ne klizaju tj nisu za grad i asfalt) )

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.