Posted by & filed under Najave, Planinarenje u Srbiji.

 

 

         

                              Greben Demeronja kod Magliča i Stolova

 

                                                                                                             21.04.

 

           Greben Demeronja 739 m pripada planini Čemerno i nalazi se na levoj obali reke Ibar nedaleko od srednjevekovnog utvrđenja Maglič. Sa Demeronje se prostire nestvaran pogled na strme grebene Stolova i okomite padine, među kojima se najviše ističe Tepek i Klečak, koje se spuštaju ka Ibru. Kasnije se ukazuje i tvrđava Maglič, a s druge strane puca pogled na ostale vrhove Čemerna, zatim Radočelo, kao i Troglav. Iako je ovaj greben niži u odnosu na planine koje ga okružuju, pogled njega je nezaboravan.
          Sam početak staze, tj prvih 400 metara (dužinskih) uspon je strmiji i kamenit. Kasnije je greben blaži, tj postaje valovit pa je i kretanje lakše. Na stazi nema tehnički zahtevnih deonica niti strmih litica. Staza je dužine 15 kilometara sa oko 750 metara visinske razlike.

 

                                                                                Ove fotografije su sa uspona na Stolove i gledaju pravo na greben Demeronje

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 23:00 h

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com

Kotizacija: 2800,oo

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi, voće…), najmanje 1,5 litar vode, rukavice, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak/presvlaku možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito. Prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu jaknu prilagođenu godišnjem dobu. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.