Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

 

                                 Gvozdačke stene i Gvozdačka vrela

 

                                                                                                             

 

        Gvozdačke stene pripadaju Povlensko-maljenskoj planinskoj masi i nalaze se u podrinskoj regiji na jugoistočnoj granici azbukovačkog brdsko-planinskog područja.

        Gvozdačka vrela izviru na više mesta iz krečnjačkih pećina podno Gvozdačkih stena, na 800 m nadmorske visine. Duga su otprilike oko 200 metara i važe za najsnažnije vrelo u Zapadnoj Srbiji.

          Staza kojom se krećemo počinje od mesta Gmila prisjeka. Prvih 6 kilometara ide blago nizbrdo ka Gvozdačkim vrelima. Posle vrela kreće uspon do najviše tačke na 1231 m. Stižemo na Gvozdačke stene i prelazimo vrhove Svilena stena (1231 metara), Sokolina (1225 metara) i Crvena stena (1196 metara). Prizor sa stena je očaravajući, a poseban je izazov za poklonike fotografisanja. Pogled se pruža na dolinu u kojoj krivuda reka Drina, iznad koje se uzdiže planinski masiv Tare i preko puta venac visova na Bosanskoj strani. Ceo utisak ulepšavaju i orlovi koji lete nedaleko od stena, jer je ispod severozapadnog dela Gvozdačkog grebena kanjon reke Trešnjice gde je zaštićeno stanište beloglavog supa.
         

        Dužina staze kojom ćemo pešačiti je oko 17 kilometara sa 750 metara visinske razlike kumulativno. 

 

 

   

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

Kotizacija; 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen                                       

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plaodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.