Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

                                                                         GVOZDAČKE STENE

 

                                                                                                                                                 

 

           Gvozdačke stene čine: Svilena stena (1231 metara), Sokolina (1225 metara), Kurtinjača (1212 metara), Prekobrdo (1211 metara), Crvena stena (1196 metara) i Velika stena (1186 metara). Nalaze se na putu između Valjeva i Bajine bašte i pripadaju Povlensko-maljenskoj planinskoj masi.
           Prizor sa stena je očaravajući, a poseban je izazov za poklonike fotografisanja. Pogled se pruža na dolinu u kojoj krivuda reka Drina, iznad koje se uzdiže planinski masiv Tare i preko puta venac visova na Bosanskoj strani. Ceo utisak ulepšavaju i orlovi koji lete nedaleko od stena, jer je ispod severozapadnog dela Gvozdačkog grebena kanjon reke Trešnjice gde je zaštićeno stanište beloglavog supa.
         

         Dužina staze kojom ćemo pešačiti je oko 15 kilometara sa 500 metara visinske razlike. Obzirom da krećemo sa 1100 mnv usponi su prilično blagi. Pola staze vodi ravnim putem, a druga polovina je grebenom Gvozdačkih stena sa blagim usponima.

 

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen                                       

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plaodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.