Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

 

                       Lukin kamen 515m, Veliki Sumorovac 912 m

 

                                                                                                           

 

        Selo Bistrica je početna tačka našeg pešačenja na Lukin kamen i Veliki Sumorovac. Nalazi se pored regionalnog puta koji povezuje centar Braničevskog okruga sa Žagubicom i Borom. Leži na istoimenoj reci, a od grada je udaljeno desetak kilometara. U ovom selu odnedavno se čuje buka vodeničnog točka, kao u stara vremena kada su meštani okolnih sela donosili džakove žita i kukuruza, od kojih se mlelo brašno u vodenicama na Mlavi i Bistričkoj reci, čiji se izvor takođe tu nalazi, ali i atraktivan vodopad.
          Ovde se nalazi najviše vodenica u Srbiji, ima ih desetak, od kojih su neke stare i po 200 godina. Takođe i crkva Sv. Konstantina i Jelene, na čijem se mestu nekada nalazio manastir Đerinac iz 15. veka koga su kasnije porušili Turci.
       Bistrica je rodno mesto (i mesto večnog počinka) prvog srpskog olimpijca, Dragutina Tomaševića. Dragutin Tomašević učestvovao je na Olimpijskim igrama u Stokholmu, 1912. godine. Poginuo je 1915. godine, u Prvom svetskom ratu, sa samo 25 godina. Ostaće zapamćen po tome što se, 1909. godine, trkao sa vozom, „Ćirom“, na relaciji Požarevac-Petrovac, i pobedio!

 

 

         Vrh Lukin kamen je udaljen od Bistrice svega 3,5 kilometra. Sa vrha od 515 mnv pruža se pogled na planinu Vukan, Gornjačku klisuru, manastir Reškovicu (zadužbinu kneza Lazara), selo Ždrelo i Stig. Od Lukinog kamena, do Velikog Sumorovca, ima oko 5,5 km. Sumorovac je najšumovitija planina na Homolju, kao i njen vrh od 912 mnv. Sa vrha se do početne tačke spuštamo drugom stranom i tako zatvaramo krug od 19 km.

Polazak iz Beograda je u 06:00 h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. 

Kotizacija: 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

                                           

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće, …), najmanje litar ipo vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (planinarske cipel)e, trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.