Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                              JABLANIK  1275 m

 

                                                                                                            

 

       U zapadnij Srbiji Valjevske planine imaju veliku dužinu i uglavnom uporednički pravac pružanja. Protežu se na oko 117km, a tu spadaju Medvednik, Jablanik, Povlen i Maljen.
          Jablanik se nalazi severozapadno od Povlena. Njen najviši vrh je visine 1.275 m i takođe se zove Jablanik. Na vrhu se nalaze tragovi rovova (kao i na Povlenu) koji potiču iz Prvog svetskog rata, a pogled se pruža na ostale Valjevske planine, najbliže nešto niži Medvednik, na grad Valjevo i na dolinu Kolubare. Jablanik je vrlo bujne vegetacije, gotovo do samog vrha planine prostiru se šume bukve, čija su pojedina stabla visoka i do 30 metara, ali i prostrane livade i pašnjake.
       Staza kojom ćemo se kretati nije tehnički zahtevna, dužine je 16 km, ali ima uspona sa oko 850 metara visinske razlike, a skoro pola od toga silaska.

 

Polazak iz Beograda je u 6:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 22:00 h.

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.                    

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.