Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

                                            Planina Jelica kod Čačka

 

                                                                                                                 

 

      Planina Jelica je smeštena južno od Čačka i predstavlja prirodnu granicu između Čačanske kotline i Dragačeva. Pruža se u dužini od oko 30 kilometara, a na severozapadu prelazi u planinu Ovčar. Najviši vrh Jelice je Crna stena, sa nadmorskom visinom od 929 metara. Pogled sa vidikovaca se pruža na Goliju,Troglav,Cemerno, Radočelo, Stolove…Pored Crne stene atraktivni vrhovi su i Stjenik, Gradine, Neboš i drugi.

       Na stazi se nalaze Stjenička prerast (Okno) kao i pećina Sv. Jovana Stjeničkog (1382-1462), koji se po predanju, u njoj podvizavao, Teže dostupna Stjenička prerast je atraktivni prirodni fenomen u steni čiji i sam naziv Okno govori o njegovom izgledu, odnosno oknu u steni odakle puca pogled na okolne vrhove, ali i ambis na drugoj strani prerasti.                                                                                                                                                                       Gradina je višeslojni arheološki lokalitet koji se takođe nalazi na Jelici, sa nalazima iz perioda starijeg gvozdenog doba i srednjeg veka (ostaci utvrđenja). Tokom dosadašnjeg istraživanja kao najvažniji su se pokazali ostaci iz početka 7. veka. (ranovizantijski period), kada je na ovom mestu iznova podignut utvrđen grad, i iz ranosrednjovekovnog (okvirno početka 9. veka) perioda.                                                                                                        Na putu je i manastir Stjenik – ovaj manastir su kao zadužbinu podigli Mrnjavčevići u 14. veku. Manastir su Turci palili nekoliko puta, ali je uvek ponovo obnavljan. Nekih 500 m iznad manastira, nalazi se čudotvorni izvor đakona Avakuma. Sve u svemu Jelica je zanimljiva planina sa lepim vidikovcima, stenama, pećinama i gustim šumama.

 

 

Staza je dužine 18 kilometara sa oko 700 metara visinske razlike kumulativno.

Polazak iz Beograda je u 06:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

 

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.