Posted by & filed under Planinarenje u Srbiji.

 

 

 

             Kanjon reke Jerme – Greben (1338m) i Vlaška (1443m) planina

 

                                                                                                         

 

           Kanjon Jerme je deo rečne doline istoimene reke duge 72 km koji je nastao intenzivnim usecanjem njenog vodenog toka između stenovite Vlaške planine, na levoj obali i planine Greben, na njenoj desnoj obali. Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, u trouglu između Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice. Spada među najuže kanjonske useke u Evropi, jer je u delu koje meštani zovu „Cediljka”, raspon između dve stene je čak i metar dok su visoke više desetina metara. Jerma gradi dve ogromne klisure (kanjona) koje lokalni stanovnici nazivaju Odorovska i Vlaška klisura, sa stranicama visine 300 — 400 metara i širine 10-30 metara.
        Na ulazu u kanjon, nedaleko od pitomine sela Vlasi, na levoj obali reke nalazi se poznati Poganovski manastir iz 14. veka, zadužbina Konstantina i Jelene Dejanović.  Ovo srednjovekovno zdanje je pod zaštitom Uneska.
              Okomite stene kanjona Jerme idealne su za sportsko i tradicionalno penjanje, ali i za planinarske aktivnosti, zbog više vrhova i staza. Na žalost, zbog loših uslova života i nebrige države, stanovništvo ovoga kraja je sve ređe i sve je više napuštenih sela, imanja i kuća koje propadaju.
Naš cilj, ovog prirodnog potencijala su Vlaška i Greben planina.

 

Foto: Igor Đorđević Foto: turisti.rs
       Foto: Igor Đorđević                                                                                                                                           Foto: turisti.rs
                                                                                 

 

                                                                                                     PROGRAM AKCIJE

 

 – u 16h polazak sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske. Uz usputne pauze stižemo u Poganovo u večernjim satima i smeštamo se.

. – U 07:00 h polazak busom na start uspona na Vlašku planinu. Vlaška planina po strukturi je krečnjačka, a njen najviši vrh Vrtibog – 1443 m visine smešten je u njenom severozapadnom delu. Sam vrh formiraju dva zaravnjena vrha (drugi je Panica) spojena blagim prevojem, približno istih visina. Na njenim jugoistočnim obroncima, smeštena je Zvonačka Banja, a nedaleko je i atraktivni kanjon reke Jerme koji formiraju oštri stenjaci Vlaške i Greben planine. Od vegetacije na njoj preovlađuju livade sa retkim šumama (mahom graba i hrasta), osim u severozapadnom delu u kome se je bukova šuma.
Uspon na Vlašku vodi kroz šume, ali i deonice sa siparom. Od izlaska na greben staza je široka uglavnom zaravnjena. Ako neko želi da skrati stazu, može nas sačekati kod izlaska na greben. Staza je dužine 15 kilometara sa 800 metara visinske razlike.
Po završenoj akciji ostaće vremena za kratku šetnjicu i obilazak kanjona Cedilke

.
 – U 06:00 h polazak busom na start za uspon na Greben planinu. Greben planina – Nalazi se južno od Pirota i istočno od reke Jerme u predelu koji se naziva Burel. Pripada Karpatsko-balkanskim venačnim planinama, ima izrazit greben i osnu simetriju. Zajedno sa Vlaškom planinom gradi karakteristično Ždrelo, duboki kanjon kroz koji teče Jerma. Nedaleko od Zvonačke banje, dugačka i na vršnom grebenu uzana, predstavlja izazov za planinare. Padine su obrasle bukvom, a iznad njih se izdiže goli kameni greben sa vrhom Bežanište (1338 m).Greben je uzak i zahtevan, uspon nije za one koji se plaše pogleda niz strme stenovite litice. Pogled sa oštrog grebena je izuzetan, na okolne planine i doline.
Uspon startujemo iz sela Dragovita. Prvih sat vremena staza ide kroz bukovu šumu, posle čega izlazimo na atraktivni greben odakle pažljivo prelazimo stenoviti put do vrha Beženište. Povratak je istom stazom, tako da oni koji ne budu želeli da prelaze greben mogu ostati da nas sačekaju i takodje uživaju u pogledima.
Ukupna dužina staze je 10 km sa 480 metara visinske razlike.

Po završenoj akciji obićićemo Poganovski manastir. U popodnevnim časovima pakovanje i polazak za Beograd.

 

Polazak iz Beograda je u 16:00 h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske. Povratak je u nedelju 22.10. u večernjim časovima (do 22:30h)

Kotizacija:

Prijave na mail: altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović (UIAA MB 452)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

 

Za dnevne akcije sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju i vremenskim uslovima, planinarske cipele, trenerku ili drugu odeću koja je udobna za kretanje i brzo se suši.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.