Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

 

 

                                                     TENERIFE

                                                              
                                                       najviši vrh Španije Pico Del Teide (3718 m)

 

                                                                                 18. – 27. 07.

                                                                                             Deset dana – devet noćenja

 

            Tenerife je sa svojom površinom od 2060 kvadratnih kilometara, najveće od sedam Kanarskih ostrva koje pripada Španiji. Tenerife ima preko 700 hiljada stanovnika. Glavni grad je Santa Kruz de Tenerife, drugi veliki grad je San Kristobal de la Laguna, bivša prestonica provincije Tenerife. Prvi stanovnici ostrva su bili narod Guanča koje su Španci svojim dolaskom između 1402. i 1496. godine istrebili, dok je vrlo mali broj preživelih etnički i kulturno asimilovan.
Iako su Kanarska ostrva na istoj geografskoj širini sa pustinjom Saharom, poznata su kao „Ostrva večnog proleća“, koje rashlađuju vetrovi sa Atlantskog okeana i okolnih planina, pa je leti prosečna temperatura retko iznad 28 stepeni, a zimi nikada ispod 18 stepeni.
           Tenerife je raj za ljubitelje prirode obzirom da polovinu njegove površine čine zaštićene prirodne oblasti sa veoma bogatom florom i faunom, a posebno se izdvaja Nacionalni park Teide. Južna obala je toplija od severne i godišnje ima manje padavina. Pored Teide ostale planine na Tenerifima su Montana Blanka, Teno i Anaga

 

           Teide Nacionalni park je jedan od najposećenijih prirodnih parkova u Evropi. Smešten u središtu ostrva, najveći je i najstariji od četiri nacionalna parka na Kanarskim ostrvima.Ovaj vulkan se vodi kao aktivan, čija je poslednja erupcija bila 1909 godine. Krater je oivičen obodom čije su stene erodirale u veoma zanimljive oblike i formacije, dok je ohlađena lava napravila još čudnije oblike koji su najčešće fotografisani prilikom posete parku. Vulkan Teide se proteže toliko u visinu da stvara najveću senku na morskoj površini na celom svetu. I to u daljini od 40 kilometara. Nekada je ovaj vulkan bio sveta planina stanovnicima Guanča naroda, nešto kao Olimp starim Grcima i verovali su da u njemu žive moćna bića.Njegov krater Pico Del Teide, visine 3718 m je najviši vrh Španije, a vodi se i kao treći na svetu vulkan po visini.

 

 

 

         Anaga Rural park je 2015.g stavljen na UNESCO listu posebne zaštite, a ubraja se u najstariji deo ostrva. Nalazi se na severu, a zbog specifične mikroklime ovde se nalaze retke šume lovorovog lista, tj endemske vrste suptropske šume. Na području Anage postoji 26 manjih sela i zaseoka koja su sama po sebi male turističke atrakcije.

         Kako za avanturiste i planinare, Anaga je magnet i za poklonike fantastike koji vole priče ili filmove pune mistike sa začaranim šumama i vilenjacima. Retke vrste bilja i nestvarna proroda doprinose da se osećate kao da ste na nekoj drugoj planeti.

 

 

 

        Šetnja kroz Teno Rural park je kao pronalaženje ostrva unutar ostrva. Ovo planinsko područje, na preko 1.300 metara nadmorske visine, pokriva krajnji istočni deo Tenerifa i gotovo je u potpunosti okruženo morem. U stvari, u dalekoj prošlosti Teno je bio malo odvojeno ostrvo, koje se potom spojilo sa drugim delovima da bi postalo jedinstvena celina ostrva Tenerife.
        Ova relativna geografska izolovanost znači da su jaruge i uske doline sačuvale jedinstven biodiverzitet, arhitekturu i skup običaja i navika stanovnika kakvi se neće naći u delovima ostrva sa masovnim turizmom i naseljenim odmaralištima.

 

 

 

                        Pored planina i nacionlanih parkova Tenerife krase lepi gradići i još lepše plaže kojih ima na svakom koraku

 

         Gradić Los Gigantes, na španskom jeziku “Divovi”, je mali primorski grad na zapadnoj obali Tenerifa. Njegova glavna karakteristika su gigantske stene koje se uzdižu na visini od 500-800 metara iznad mora, a upravo po njima grad je dobio ime. Kako je Los Gigantes je zaklonjen planinama, leti je ovde visoka vlaga, a bez vetra. Takođe, ovde se nalazi prelepa plaža de la Arena, koju karakteriše crni vulkanski pesak.
          La Laguna je najstariji grad na ostrvu, San Cristóbal de La Laguna, nalazi se u unutrašnjosti ostrva, i to na preko 500 metara nadmorske visine, a 1999. je stavljen pod zaštitu UNESCO. La Laguna je osnovana krajem 15. veka i smatra se kulturnom prestonicom Tenerifa. U gradu postoji univerzitet osnovan još 1701, koji danas ima oko 30,000 studenata. Kako nije na obali, ne postoji mnogo ponuda za smeštaj, ali vredi otići na jednodnevni izlet, jer je arhitektura zadivljujuća.

 

 

Naš plan je da obilascima obuhvatimo što više atrakcija ovog ostrva. Pre uspona na najviši vrh Španije imaćemo aklimatizacioni kraći uspon do određene visine kako bi pripremili organizam za 3718 m. Obićićemo sve navedene nacionalne parkove, proći razne pešačko planinarske staze i tako videti raznolikosti prirode Tenerifa. Posetićemo i obići nekoliko gradova, a takođe i razne plaže koje važe za lepše na ostrvu. 

Fakultativno se može ići na izlet brodićem na gledanje delfina i kitova. Takođe i na neko od susednih ostrva. 

Bilo koji aktivan dan po programu može se izostaviti i ostati u mestu gde nam je hotel. 

 

Troškovi su 650 evra za smeštaj, prevoz kolima (na ostrvu), gorivo, organizovane trekove, uspone, dnevne izlete.

Plus cena avio karte.

Avio karte će se kupovati od januara meseca (prvi prijavljeni). Za sve kasnije prijave postoji mogućnost da avio karte budu skuplje. 

Cene hrane na Tenerifima su slične kao u Srbiji. 

Smeštaj je u apartmanima gde su dvokrevetne sobe.

Zainteresovani se mogu prijaviti na mail: altionline@gmail.com, a takođe i dobiti informacije za ono što nije ovde napisano.  

Vodič: Dragana Rajblović (UIAA MB 452)

 

  

 

 

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.