Posted by & filed under Najave, Planinarenje u Srbiji.

 

                                                                   

                                        Avantura u kanjonu Crne reke

                                                                                       

                                                                                                         06.07.

 

       U zaštićenom rezervatu prirode u podnožju planine Maljen na Divčibarama klisurom od tamnih magmatskih stena protiče Crna reka. Hodajući ovom živopisnim rečnim koritom sa kamena na kamen, sa stene na stenu smenjuju se slapovi, plićaci, ali i bazeni, od kojih su neki dubine i do 2 metra.

       Prolazak ove klisure, a kako ga mnogi nazivaju, i kanjonom Crne reke, je prava avantura. Iako je dužine oko 8 kilometara, prelazi se 6 do 8 sati obzirom da se “staza” prelazi polako i obazrivo jer pri višem vodostaju kamenje može biti vrlo klizavo. Zadržavanje će takođe biti i zbog kupanja. Hodanjem sa “kamena na kamen” sigurno je kvašenje nogu u plitkoj vodi, a ko ne želi da zaobilazi bazene može se kupati u delovima gde je voda dublja. Zato ćemo imati česte pauze.

 

 

 

                                                     Plan akcije

 

Iz Turističkog centra Divčibare startujemo ka vidikovcu Ljuti krš odakle se strmom stazom spuštamo u kanjon Crne reke. Kad se spustimo u kanjon staza dalje ide nizvodno sve do mesta Podbukovi gde i završavamo našu avanturu. Ukoliko se desi da nivo vode bude veći, ićićemo obrnutim pravcem, odnosno od Podbukova ka Tc Divčibare. Ukupna dužina staze sa prilazom kanjonu je oko 12 km i kumulativno 500 metara visinske razlike.

       Na izlasku iz kanjona imamo kilometar-dva do mesta gde nas čeka bus i presvlačenje suve odeće i obuće. Ipak, u rancu koji budete nosili sa sobom u kanjon (koji se naravno neće kvasiti) možete spakovati laku presvlaku i staviti je u kesu pa u ranac, kako bi se presvukli i odmah po izlasku iz kanjona.

 

 

Polazak iz Beograda je u 06:30 h sa parking na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 22h

Kotizacija: 2500,oo

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Prijave na mail: altionline@gmail.com 

 

*Ova akcija nije za početnike i one sa slabijom kondicijom!

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

                                                                                                                                                                               

 

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.