Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

                           

                                 Rumunija – Kanjon Nere i Beušnice

 

                                                                                                                                                                                    

 

              U jugozapadnoj Rumuniji, 25 km od granice sa Srbijom, reka Nera prolazi kroz prirodni rezervat Nacionalni Park Kanjon Nere Beušnice “Cheile Nerei-Beușnița”. Ovo je zaštićena oblast koja se nalazi u Banatskim planinama (Aninei – obronci Karpata), a na maloj udaljenosti od Dunavske klisure.
             Staze u ovom nacionalnom parku su veoma raznolike i živopisne. Pored staza u stenama, livada, šumskih puteva, mnogih vodopada, kaskada, slapova, vrela, najlepše prirodne atrakcije su kanjon reke Nere i pritoka Nere, reka Beu sa vodopadom Beušnica i La Vaioaga, kao i tirkizno-zeleno vrelo zvano Begovo oko (Ochiul Beiului). U kanjonu Nere, desetak metara iznad reke u steni je uklesana uska staza koja prolazi kroz 5-6 malih tunela i veoma interesantna za prolazak.
           Staza kojom idemo je dužine oko 21 kilometar, sa neznatnim kumulativnim usponom od 350 m visinske razlike i kumulativnim spustom oko 480. Staza je bezbedna i nema tehničkih detalja. Vremensko trajanje pešačenja sa pauzama je oko 8 sati i okvirno je, jer zavisi od brzine kretanja svakog pojedinca u grupi. 

 

 

 

                                                                                  PLAN PUTA

 

             Iz Beograda putujemo preko Bele crkve na granični prelaz Kaluđerovo. Po prelasku granice vožnja oko 25 km do sela Potoc, odakle startujemo pešačenje. Kraj staze je u mestu Sasca Romana.
            U početku kolskim putem, livadama i brdima posle par kilometara spuštamo se kroz šumu na stazu reke Beu. Dolazimo do prvih kaskada slapova Beušnice gde sledi pauza. Da bi došli do vrela Begovo oko (Ochiul Beiului) i potom do najlepšeg Beušnica vodopada, dešava se, u zavisnosti od nivoa vode, a obično u rano proleće, da se moramo izuti i preći 3-4 metra dužine vodu koja je nekad do članaka, a nekad i do ispod kolena. Obično od druge polovine maja toga nema. Ali što je veći nivo vode to je i lepši prizor mase i pada vode na slapovima i vodopadima. Po prelasku vode, ako je ima, je mali mostić koji vodi do vrela (Ochiul Beiului), a dalje se stazom nastavlja 1 km do krajnje tačke, vodopada Beušnica (ukupno 11. km). 

            Ko ne želi da prelazi vodu, može ostati kod prvih slapova/kaskada i čekati ostatak grupe koja se vraća sa vodopada Beušnica istim putem.

        Ravnom stazom, gde nam je reka Beu s leve strane (a na proleće i puno sremuša) idemo ka kiosk/restoranu gde se može naručiti pečena pastrmka ili neko drugo meso (7-10 evra). Kafa, piće (1-3 evra) Rumuni primaju evre. Ko ponese svoju hranu, može na travnatom prostoru kod reke napaviti piknik.  
          Posle jela ili osveženja (do cilja ukupno još 7 km) idemo ka vodopadu La Vaioaga i nakon obilaska nastavljamo do ušća reke Beu u Neru, odakle kanjonom Nere počinje staza u steni i prolazak tunela. Na kraju staze prelazi se viseći mostić (dvoje po dvoje) gde nas u mestu Sasca Romana čeka autobus.

 

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 23.00 – 23.30 (što će zavisiti od zadržavanja od strane carinika, tj. čekanja na granici). 

 

 

Dođite pre 06:00h, jer krećemo tačno na vreme i nećemo imati vremena da čekamo bilo koga ko kasni.

Ulazak u nacionlani park, ako se uopšte i pojave rendžeri, se plaća 1,5 – 2 evra (na licu mesta)

Pasoš mora da važi najmanje 3 meseca do isteka, zato ih proverite.

Prijave na mail altionline@gmail.com 

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (www.alticlub.org.rs)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu ili kolima tokom pešačenja. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.