Posted by & filed under Planinarske akcije u Svetu.

                           

                                     Rumunija – Kanjon Nere i Beušnice

 

                U jugozapadnoj Rumuniji, 25 km od granice sa Srbijom, reka Nera prolazi kroz prirodni rezervat Nacionalni Park Kanjon Nere Beušnice “Cheile Nerei-Beușnița”. Ovo je zaštićena oblast koja se nalazi u Banatskim planinama (Aninei – obronci Karpata), a na maloj udaljenosti od Dunavske klisure.
               Staze u ovom nacionalnom parku su veoma raznolike i živopisne. Pored staza u stenama, livada, šumskih puteva, mnogih vodopada, kaskada, slapova, vrela, najlepše prirodne atrakcije su kanjon reke Nere i pritoka Nere, reka Beu sa vodopadom Beušnica i La Vaioaga, kao i tirkizno-zeleno vrelo zvano Begovo oko (Ochiul Beiului). U kanjonu Nere, desetak metara iznad reke u steni je uklesana uska staza koja prolazi kroz 5-6 malih tunela i veoma interesantna za prolazak.
              Staza kojom idemo je dužine oko 21 kilometar, sa neznatnim kumulativnim usponom od 350 m visinske razlike i kumulativnim spustom oko 480. Staza je bezbedna i nema tehničkih detalja.

 

 

 

                                                                                  PLAN PUTA

 

             Iz Beograda putujemo preko Bele crkve (pauza za kafu/toalet) na granični prelaz Kaluđerovo. Po prelasku granice vožnja oko 25 km do sela Potoc, odakle startujemo pešačenje. Kraj staze je u mestu Sasca Romana.
            U početku kolskim putem, livadama i brdima posle par kilometara spuštamo se na stazu reke Beu. Dolazimo do vrela Begovo oko (Ochiul Beiului). Do vrela vodi mostić ispod kojeg se nalaze slapovi gde se može natočiti voda za piće. Posle pauze nastavljamo 1,5 km do krajnje tačke, vodopada Beušnica (11. km).
            Povratak (spuštanje) je istom stazom oko 3,5 km do kampa i ribnjaka, gde se može kupiti pečena pastrmka (oko 6 evra/17 lei), kafa, piće. Rumuni primaju evre. Posle jela ili osveženja (do cilja ukupno još 6,5 km) idemo ka vodopadu La Vaioaga i nakon obilaska nastavljamo do ušća reke Beu u Neru, odakle kanjonom Nere počinje staza u steni i prolazak tunela. Na kraju staze prelazi se viseći mostić gde nas u mestu Sasca Romana čeka autobus.

 

 

 

Polazak iz Beograda je u 6:00 h sa parkinga na uglu ulica Sarajevske i Drinske.                                                                                                          Povratak se očekuje do 23.00 – 23.30 (što će zavisiti od čekanja na granici. Ipak, obzirom da je drugi dan praznika, nadamo se da neće biti gužvi.

Ulazak u nacionlani park se plaća 1,5 – 2 evra (na licu mesta)
Od 9. marta 2022. u Rumuniju može da se uđe bez ikakvih potvrda. Sertifikata, popunjavanja elektronskog PLF formulara…Nadamo se da će tako i ostati. Pasoš mora da važi najmanje 6 meseci do isteka, zato ih proverite.

Prijave na mail altionline@gmail.com 
Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (www.alticlub.org.rs)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu ili kolima tokom šetnje. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

 

 

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 


Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.